SON DAKİKA



Haber > Dünya > Sandıklarda kuyruk var! Seçim heyecanı dünyayı sardı

Sandıklarda kuyruk var! Seçim heyecanı dünyayı sardı

27 Nisan 2023 Perşembe - 16:27




En fazla seçmene ev sahipliği yapan Almanya'nın skandal kararı tepki çekerken, uluslararası haber ajansları AFP ve AP birçok ülkeden oy kullanan Türklerin fotoğraflarını servis ediyor.





Türkiye'de 81 ilde sandıkların kurulmasına 17 gün kala yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi bu sabah itibarıyla başladı. Seçmenler yerel saatle 09.00 ila 21.00 arasında oy kullanabiliyor. 14 Mayıs seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip 64 milyon 113 bin seçmenin 3 milyon 416 bini yurt dışında. Yurt dışında ilk kez sandığa gidecek seçmen sayısı 277 bin.

Yurt dışında en çok seçmen, 1,5 milyonla Almanya'da. İkinci sırada ise 397 bin seçmenle Fransa var. 286 bin seçmenle üçüncü sırada yer alan Hollanda'yı 153 bin seçmenle Belçika izliyor. 140 bin seçmenle beşinci sırada bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) ardında ise 134 bin seçmenle ABD var. En az seçmene ev sahipliği yapan ülke ise, 581 kişiyle Brezilya.

14 Mayıs seçimleri için 73 ülkede sandık kuruldu. İlk kez sandık kurulan ülkeler ise, Portekiz, Estonya, Fas, Karadağ, Güney Kore, Brezilya, Tanzanya, Slovakya, Malezya, Libya, Belarus, Nijerya, Pakistan ve Litvanya oldu.

Toplam 1 milyon 501 bin kişiyle en fazla seçmenin bulunduğu Almanya, Türkiye'nin daha fazla sandık kurulması talebini reddetti. Federal hükümetin aldığı karar, gurbetçilerin oy kullanmak için daha uzun mesafe kat etmeleri anlamına geliyor.

Mevcut başkonsolosluklara uzak bölgelerde oturan seçmenlere daha yakın merkezlerde ilave sandık kurulması isteyen Ankara, 29 Nisan'a kadar söz konusu skandal kararın değiştirilmesi için Berlin yönetimi ile temaslarını sürdürecek. Halihazırda Almanya'daki Türk seçmenler 13 başkonsolosluk ve üç fahri konsoloslukta oy kullanabiliyor.


Almanya'nın ardından seçmen sayısında ikinci sıradaki Fransa'da, gurbetçiler sabahın erken saatlerinden itibaren oy kullanmaya koştu. Paris Başkonsolosluğu önünde uzun kuyruklar oluştuğu görülürken, uluslararası haber ajansları AFP ve AP birçok ülkeden fotoğraflar servis etti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap