SON DAKİKA



Haber > Dünya > Ruslar Türkiye’yi AB’ye karşı kışkırtma peşinde

Ruslar Türkiye’yi AB’ye karşı kışkırtma peşinde

06 Aralık 2023 Çarşamba - 17:04




Finlandiya televizyonu YLE'ye göre, Rusya Avrupa genelinde düzenlediği protesto ve ajitasyonlar aracılığıyla Türkiye'yi AB'ye karşı kışkırtarak, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasını engellemeyi planlamış.





Finlandiya televizyon kanalı YLE, Rusya’nın AB’de Türkiye’ye karşı tahrik edici protestolar düzenleyecek istihbarat çalışmaları yaptığına dair belgeler bulunduğunu iddia etti. Bu belgeler Rus rejim karşıtı Mihail Chodorkowskij tarafından finanse edilen Dossier Center isimli araştırma kuruluşunda bulunuyor. Belgelere göre, Rusya Türkiye’yle AB ülkeleri ve NATO arasındaki gerilimi İsveç’teki Kur’an yakma eyleminden sonra arttırmak için eylem ve ajitasyonlar planlamış. Rusya bu eylemlerle Türkiye’yi AB ve NATO’ya karşı tahrik ederek, İsveç Finlandiya’nın NATO’ya girmesini engellemeyi amaçladı.

YLE’nin ekran görüntülerine yayınladığı belgelerde “Türkiye ve AB ülkeleri arasındaki gerilim yoğun şekilde arttı. Bu sadece İsveç ve Türkiye arasındaki yaşanan anlaşmazlıktan kaynaklanmıyor. Çok açık ki Avrupa’nın genelinde İslam korkusu yaygınlaştı.’’ Belgede ayrıca Hollanda’da Kur’an’ın yırtılması protestosuna dikkat çekiliyor.

ANTİ ERDOĞAN PROJESİ

YLE’nin haberine göre belgelerde “Anti Erdoğan Projesi’’ başlığı altında yapılması gereken eylemler şöyle sıralanıyor: Türk bayrağı ile ayakkabı temizleyip, Erdoğan’ın resmi Hollanda’da yakılmalı. Erdoğan’a hakaret içeren grafitiler Avrupa’nın önemli kentlerinde duvarlara çizilip, sosyal medyada bu görüntüler yayılmalı.

Finlandiya gizli servislerinin de Rusların bu planından haberdar olduğu ancak ülkede bu istikamette bir eylemin olmadığı açıklandı. İsveç’teki Erdoğan karşıtı eylemlerin bu plan dahilinde gerçekleşip gerçekleşmediği konusunda resmi bir açıklama bulunmuyor.

Dossier Center’de bulunan Rus belgelerine göre Paris’te Mart 2023 tarihinde İslam ve Türkiye karşıtı protestonun Rus istihbaratının organizasyonu ile yapıldığı iddia ediliyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap