SON DAKİKA



Haber > Dünya > Rekor ödeme ortalığı karıştırdı!

Rekor ödeme ortalığı karıştırdı!

01 Nisan 2023 Cumartesi - 14:17




ABD Hazine Bakanlığı'na yapılan devasa vergi ödemesi, birçok kişinin 'Dünyanın en zengin 100 insanı' listesinde bulunan milyarderlerden birinin hayatını kaybettiğini düşünmesine sebep oldu. Bakanlık, gizlilik gerekçesiyle ödeme yapan mükellefin adını açıklamazken, birçok kişi bir milyarderin hayatını kaybettiği ve bu ölümün herkesin gözünden kaçmış olabileceğini düşünüyor.





ABD Hazine Bakanlığı'nın 28 Şubat 2023'te 7 milyar dolarlık (yaklaşık 134 milyar 297 milyon TL) veraset ve intikal vergisi ödemesi aldığını açıklaması herkesi şaşırtan bir gerçeği ortaya koydu. Yapılan ödemenin 7 milyar dolar gibi oldukça yüksek bir meblağ olması, ödeme yapan kişinin dünyanın en zengin 100 insanından birisi olabileceğini gösteriyor. Uzmanlar, vergi ödemesinin arkasında ölüm, hediye veya bir boşanma olabileceğinin üzerinde dururken birçok kişi bir milyarderin hayatını kaybettiğini ve bu ölümün şaşırtıcı bir şekilde herkesin gözünden kaçmış olabileceğini düşünüyor.

18 YILDAN BERİ EN BÜYÜK TAHSİLAT

ABD Hazine Bakanlığı’nda incelenen bir dosya, dünyanın en zengin isimlerinden birinin kimsenin haberi olmadan hayatını kaybetmiş olabileceği ihtimalini gündeme getirdi. 28 Şubat 2023 tarihli günlük raporda, hazineye tek seferde 7 milyar dolarlık bir ödeme yapıldığı ifadelerine yer verildi. Bunun 2005 yılından bu yana tek seferde yapılan en büyük tahsilat olduğu ifade ediliyor.
Uzmanlar, vergi tutarına bakarak ödeme yapan kişinin dünyanın en zengin 100 insanı listesinde bulunan isimlerden biri olabileceği ihtimalini değerlendiriyor.

İSMİ GİZLİLİK SEBEBİYLE AÇIKLANMADI

Devasa para transferi ilk olarak ekonomist olan ve bunun bir hata olması gerektiğine inanan John Ricco fark etti. Hazine Bakanlığı sözcüsü ise bunun bir raporlama hatası olmadığını belirtti. Bakanlık, gizlilik kurallarını gerekçe göstererek devasa ödemenin kim tarafından yapıldığını açıklamadı.
 


'YARDIM KURULUIŞLARI YOLUYLA DA AZALTILABİLİR'

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2017 yılında imzaladığı ve 1980'li yıllardan beri ABD’de yapılan en büyük vergi değişikliklerini getiren 'Vergi İndirimleri ve İstihdam Yasası'nın ardından veraset ve intikal vergisi toplanma oranlarında yaşanan düşüşü hatırlatan ekonomist John Ricco, ABD hükümetinin son dönemde bu kalemde daha fazla vergi topladığını söyledi.

Ricco, daha fazla vergi toplanmış olmasına rağmen ABD’de yaşayan varlıklı insanların bu kadar yüksek vergi tutarlı ödemesinin nadir olduğunu belirterek "Stratejik planlama yapılarak ödenen vergiyi önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Yardım kuruluşları oluşturma yoluyla da vergi ödemeleri azaltılabilir" dedi.

Büyük bir servete sahip olan birçok ABD’li vergi mükellefinin tüm muafiyetlerden yararlandıktan sonra ödemeleri gereken verginin sadece yüzde 17’lik kısmını ödediğini tahmin ediliyor.

'EN AZ 35 MİLYAR DOLARLIK BİR SERVETE SAHİP'


Washington DC merkezli bir düşünce kuruluşu olan Tax Policy Center (Vergi Politikaları Merkezi) tarafından yapılan hesaplamalara göre, 7 milyar dolarlık vergi ödemesini gerçekleştiren vergi mükellefi en az 35 milyar dolarlık bir servete sahip olabilir ve bu servetle dünyanın en zengin 100 insanı listesinde kendine yer bulmuş olabilir.
 

California Berkeley Üniversitesi'nden bir ekonomist olan Gabriel Zucman, 7 milyar dolarlık aktarımın ölmüş bir milyardere ait olabileceğini ve bu durumun herkesin gözünden kaçmış olabileceğini söyledi. Zucman ayrıca paranın muhtemelen birkaç yıl önce ölen bir milyardere ait bir hediye ya da gecikilmiş bir ödeme olabileceği ihtimalinin de üzerinde durdu.

7 milyar dolarlık ödeme, Amerikan vatandaşı olmayan eşlerin boşanması durumuyla da ortaya çıkmış olabilir. Ancak boşanmadan sonraki bir yıl içindeki ödemelerin genellikle hesaplamalarda hariç tutulduğu da bilinen bir diğer detay.
 

TEK İSTİSNA HARİÇ HİÇBİRİNİN SERVETİ 10 MİLYAR DOLARIN ÜSTÜNDE DEĞİLDİ

Konunun basına sızmasından sonra açıklama yapan Bakanlık sözcüsü, ödemenin birkaç yıl önce ölmüş olan bir milyardere ait gecikmiş bir ödeme olabileceği ihtimalinin güçlü olduğunu belirtti. Uzmanlar, bir milyarderin öldükten sonra 17 buçuk milyar dolarlık bir miras bıraktığında mirasçıların yaklaşık 7 milyar dolarlık bir vergi ödemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ancak 2022 yılında ölen ABD’li milyarderlerden hiçbirisi 7 milyar dolar tutarında bir vergi ödeyebilecek kadar büyük bir servete sahip değil. Hayatını kaybettiğinde 10.9 milyar dolarlık serveti olan Edward Johnson dışında 2022 yılında hayatını kaybeden ABD’li milyarderlerin hepsi 10 milyar dolardan az servete sahipti.


Uzmanlar, hazineye yapılan devasa vergi ödemesinin arkasında ne olduğunu bakanlık açıklamadan bilmenin zor olduğunu belirterek, olası sebepler arasında yakın zamanda ölmüş bir milyarderin serveti, miras aktarımı, gecikmiş bir ödeme veya ABD’de birçok mülke sahip olan fakat ABD vatandaşı olmayan birisi olabileceğini ifade ediyor.

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap