SON DAKİKA



Haber > Dünya > Putin'den Avrupa'ya gözdağı!

Putin'den Avrupa'ya gözdağı!

17 Haziran 2016 Cuma - 17:24




Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa'ya kin beslemediklerini ama tek yolunda Avrupa olmadığını söyledi.





St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu'nda (SPIEF) konuşan Rusya lideri Putin, şu ifadeleri kullandı:Dünya tüm alanlarda ciddi bir dönüşüm geçiriyor. Dünya ekonomisindeki yapısal problemler devam ediyor. Dünyadaki jeopolitik gerginliğin artma riski var. Karşı karşıya olduğumuz jeopolitik gerilim, doğal kaynakların hızla tükenmesiyle bağlantılı.

2009 krizinin ardından ekonomik büyüme sağlanamaması jeopolitik gerilimlerin ana sebeplerinden biri. Avrasya Ekonomik Birliği ekonomik gelişmenin sağlanmasının merkezinde yer alabilir. Hem mevcut partnerlerimiz hem de Çin, Pakistan ve Hindistan gibi yenileriyle Büyük Avrasya Partnerliği oluşturulmasını hedefliyoruz.

'AB, KİLİT EKONOMİK KOMŞUMUZ'

(Avrasya Ekonomik Birliği kapsamında) fikri mülkiyet hakkını güçlendiriyoruz ve gümrük vergilerini azaltacağız. AB ise kilit ekonomik komşumuz. 2025'te tek bir enerji pazarı olacak ve Rusya bu pazarda çok önemli bir rol oynayacak. Teknolojilerin dünyanın diğer bölgelerine sevk edilmemesi için bariyerler oluşturmak yeni problemlere neden olabilir.

Avrupalı iş insanları Rusya'yla işbirliği yapmak istiyor, buna hazırlar. Avrupalı politikacılar da bunu anlamalı ve işbirliğine geri dönmeli.​ Yaptırımlara gelince, Rusya'nın tüm eylemleri cevap niteliğinde. (Avrupa'ya) karşı kin beslemiyoruz ama bu 'tek taraflı bir yol' değil. Avrupa'yla 'yarı yolda' buluşmaya hazırız.


'RUSYA EN KÖTÜ EKONOMİK PROBLEMLERİNİ ÇÖZDÜ'

Rusya en kötü ekonomik problemlerini çözdü ve yakın gelecekte (ekonomik) büyüme bekliyor. Ülkeden sermaye çıkışı ise kontrol edilebilir bir düzeyde. Orta vadede enflasyon oranını yüzde 5'e indirmeyi planlıyoruz.(Ekonomide) petrole olan bağımlılıktan uzaklaşmalıyız.

'RUS YARGI SİSTEMİ DAHA ŞEFFAF OLMALI'

Rus yargı sistemi daha şeffaf olmalı. Yeni pazarlar için yeni teknolojiler üzerinde çalışıyoruz. Hükümet, bu çalışmalar karşısında engel oluşturan bürokrasiyi hafifletmeli.

Eğitim, Rusya'nın odaklanması gereken en önemli konu. Rusya mühendislik öğrencilerinin sayısı bakımından dünya lideri.


'SOĞUK SAVAŞA GİRDİĞİMİZİ DÜŞÜNMEK İSTEMİYORUM'

(Batı'yla) 'soğuk savaşa' girdiğimizi düşünmek istemiyorum. Bunu kimsenin istemediğinden eminim. Bizse bunu kesinlikle istemiyoruz. Sovyetler Birliği artık yok, Varşova Paktı geçerli değil. O halde NATO neden sürekli olarak sınırlarımıza doğru genişleme gereksinimi duyuyor? Karadağ'ı üye olarak alıyorlar. Karadağ'ı tehdit eden biri mi var? Her konuda pozisyonlarımıza karşı umursamaz bir tavır var.Rusya'daki iş iklimini özgürleştirmeye ve iyileştirmeye devam edeceğiz. Sistemsel problemleri çözeceğiz. Şeffaflığı artıracağız. Avrupalıların, Büyük Avrasya Partnerliği'ne katılmalarını isteriz. Bu nedenle Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in Avrasya Ekonomik Birliği ve AB arasında müzakereler yapılması önerisini destekliyorum. Bu konuyu dün  Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'la konuştum.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap