SON DAKİKA



Haber > Dünya > Putin 5. kez devlet başkanı: Zafer konuşmasında 3. Dünya Savaşı uyarısı

Putin 5. kez devlet başkanı: Zafer konuşmasında 3. Dünya Savaşı uyarısı

18 Mart 2024 Pazartesi - 08:17




Rusya'da sandık çıkış anketine göre Vladimir Putin, yüzde 87'nin üzerinde oy oranıyla yeniden devlet başkanı seçildi. 71 yaşında Rusya lideri altı yıl daha ülkeyi yönetecek. 1999'dan bu yana siyaset sahnesinde olan Putin'in devlet başkanlığında beşinci dönemi olacak. Putin zafer konuşmasında Ukrayna savaşından muhalif isim Aleksey Navalni'nin ölümüne kadar birçok mesaj verdi. Putin, "Ukrayna'daki NATO varlığı dünyayı 3. Dünya Savaşı'nın eşiğine getirebilir" dedi.





Rusya'da seçimin galibi rekor oyla Vladimir Putin oldu. Putin, oyların yüzde 87'sinden fazlasını alarak Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından bu yana en yüksek oy oranına sahip olan lider oldu.
 
Seçime katılım oranı ise yüzde 74,22 olarak açıklandı. 2018'deki seçimde bu oran yüzde 67,5'ti.
 
5. seçim zaferinin ardından kameralar karşısına geçen Putin, "Rusya şimdi daha güçlü ve etkili olacak." dedi.
 
Putin, "Yüksek katılım oranının içinde bulunduğumuz durumla ilgisi var. Halkımızın çıkarları ve iyi bir gelecek inşa etmek için kelimenin tam anlamıyla silahlarla savaşmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı. 
 
Rusya Devlet Başkanı zafer konuşmasında Ukrayna'ya Batı desteğine vurgu yaptı.
NATO kuvvetlerinin Ukrayna'da olduğunu iddia eden Putin, bunun dünyayı üçüncü dünya savaşının eşiğine getirebileceğini öne sürdü.
 
Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna'daki savaşta her gün ilerleme sağlandığını da aktardı. Sahada durumun Rusya'nın inisiyatifinde olduğunu belirtti.
 
Putin, Fransa'nın Olimpiyat oyunlarını sürecini kapsayan ateşkes önerisini değerlendirdi. "Görüşmeye hazırız" açıklamasını yaptı.
Rusya'nın cephedeki çıkarları doğrultusunda hareket edeceklerini söyledi.
 
NAVALNİ TAKASINI KABUL ETMİŞ
 
Putin'in gündeminde geçen ay hapishanede hayatını kaybeden Aleksey Navalni'nin ölümü de vardı. 
 
Putin, "Navalni'nin ölümünden birkaç gün önce kendisinin Batı'daki tutuklularla takas fikri olduğu söylendi. Navalni takasını kabul etmiştim. Ancak tek şartım vardı. O da Navalni'nin bir daha Rusya'ya dönmemesi gerektiğiydi." dedi.
 
Fom şirketinin sandık çıkış anketine göre, Komünist Parti’den Nikolay Haritonov yüzde 4,7, Yeni İnsanlar Partisi’nden Vladislav Davankov yüzde 3,6, Liberal Demokrat Parti’den Leonid Slutskiy yüzde 2,5 oy aldı. Yüzde 1,4 oy ise geçersiz sayıldı.
 
Rusya'nın 2014'te Ukrayna'dan ilhak ettiği Kırım'da, 2022'de ilhak ettiği Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde de devlet başkanı seçimi için sandık başına gidildi.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap