SON DAKİKA



Haber > Dünya > Ok yaydan çıkıyor! NATO komutanı gizli toplantıda F-16'ları telaffuz etti

Ok yaydan çıkıyor! NATO komutanı gizli toplantıda F-16'ları telaffuz etti

19 Şubat 2023 Pazar - 11:44




İşgalin birinci yılı dolmadan ABD ve Çin arasındaki Rusya kavgası kızıştı, Politico kritik soruya 'evet' yanıtı veren NATO'nun Avrupa komutanı Cavoli'nin bir adım ileri gittiğini yazdı.





Cephe hattının yanındaki ıssız kasabada kar yağarken, bir asker elleri çok güçlü silahının tetiğinde dizlerinin üstüne çöküp ateş pozisyonuna geçiyor. Ardı arkası kesilmeyen top seslerine kasabada kalmış köpeklerin havlaması ve kurşun sesleri karışıyor. Dünya Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde birinci yılın dolmasını soluğunu tutarak bekliyor. 24 Şubat'ta yeni bir taarruz hamlesi sürpriz olmayacak. Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP) cephede yaşananları 'Kar devriyesi: Ukrayna birlikleri Rus saldırı tipisiyle yüz yüze' başlığıyla aktardı.

Ukraynalılar yeni bir saldırı başlamadan aylardır bekledikleri Batı üretimi en yeni muharebe tanklarına kavuşmak üzere, tanklar yola çıktı. Almanya'da düzenlenen 59. Münih Güvenlik Konferansı'nda beklendiği gibi ana gündem, Ukrayna'daki savaştı. Münih'te Moskova'ya ateş püsküren ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, "ABD, Rusya'nın Ukrayna’da insanlığa karşı suç işlediği görüşünde. Bu suçların soruşturulmasında ve emirleri verenlerle, faillerin ortaya çıkarılmasında Ukrayna’ya yardım edeceğiz" dedi. Kanıtların incelendiğini söyleyen Harris, söz konusu suçları cinayet, tecavüz, işkence ve zorla sınır dışı etme olarak sıraladı.

Kamala Harris, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'la da Münih'te bir araya geldi. İkilinin buluşmasının ardından yapılan ortak açıklamada, Rus lider Vladimir Putin'in 'küresel bir savaş' yürüttüğü belirtildi, işgale siyasi ya da askeri destek veren ülkeler kınandı.

Rusya'nın bu yıl davet edilmediği Münih'te dikkat çeken buluşmalardan biri, ABD ve Çin arasındaydı. Amerikan Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin'in dış politikadaki önemli ismi Wang Yi ile görüşmesinde Pekin yönetimini Rusya konusunda bir kez daha açık şekilde uyardı. Rusya'ya yardım etmenin ya da yaptırımlardan kaçınmasını sağlamanın ciddi sonuçları olacağını yineleyen Blinken'a göre, Çin'in işgal güçlerine lojistik destek sunma ihtimali Washington'ın ana endişesi.

Ok yaydan çıkıyor NATO komutanı gizli toplantıda F-16ları telaffuz etti

Amerikan NBC yayın kuruluşu ise, Washington'ın Pekin'in Moskova'ya ölümcül olmayan askeri yardımda bulunduğundan şüphelendiğini duyurdu. Özel habere göre, Çin, işgal güçlerinin bahar saldırısı için askeri üniformalar ya da kurşun geçirmez yelek gibi ekipmanları çoktan tedarik ediyor olabilir. Haberini Amerikalı kaynaklarına dayandıran NBC'ye göre, ayrıca Pekin'in Moskova'ya ölümcül silah sunma ihtimali de gözardı edilmiyor.


Associated Press (AP) haber ajansı, hafta içinde yayımladığı bir haberde Çin'in ABD'nin en büyük endişesi olmaya devam ettiğini bildirdi. Ukrayna'ya on milyarlarca dolarlık silah desteği sunan ABD, Pekin'in 2027 yılına kadar Tayvan'ı işgal etmeye hazır olmayı amaçladığı görüşünde.

'DERİN SALDIRILAR'DAN SÖZ ETTİ

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş, doğudaki Donbas'ın kilit şehri Bakhmut'ta aylardır kilitlenmiş durumda. NATO, Rusya'nın bahar taarruzuna başladığını gösteren işaretlerin geldiğini belirtiyor.

Yeni bir saldırıya hazırlanan Kiev ise, tankların yanı sıra Batılı ülkelerden acil şekilde savaş uçağı temin edilmesini istiyor. Aylarca cephe hattına tank göndermeye direnen Batılı ülkeler, 2023'ün ilk haftalarından itibaren savaş uçağı baskısıyla karşı karşıya kaldı. ABD lideri Joe Biden Ukrayna'ya jet sevkiyatını 'No' diyerek ihtimal dışında tutsa da, uçak işi ciddiyetini koruyor. Amerikan Politico dergisi, Avrupa'daki NATO güçlerinin komutanı Christopher Cavoli'nin Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları verilmesini göz önünde bulundurduğunu yazdı.

Ok yaydan çıkıyor NATO komutanı gizli toplantıda F-16ları telaffuz etti


Büyük yankı uyandıran Politico'nun haberine göre, NATO komutanı Ukrayna ordusunun bir taarruza girişebilmesi için F-16 jetlerinin sevkiyatına olumlu bakıyor. F-16'lar, insansız hava araçları ve uzun menzilli füzelerin Ukrayna'nın hava hakimiyeti ve taarruz harekatını güçlendirmesine yardım edip etmeyeceği sorulan Christopher Cavoli, 'Evet' yanıtı verdi.

Politico, General Cavoli'nin söz konusu açıklamayı Münih'te Cuma günü 10 ABD'li senatör ve Temsilciler Meclisi üyesinin katıldığı özel bir toplantıda yaptığını aktardı.

Dergiye göre, NATO komutanının yorumu, haftalardır yoğun şekilde tartışılan Ukrayna'ya savaş uçağı verilmesinde ABD'nin dile getirdiği görüşlerde bir adım ötesini temsil ediyor. Politico'ya göre, ABD'li komutan ayrıca temin edilecek uzun menzilli füzelerle Rus işgalcileri mevzilerinde vurabilecek derin saldırılar gerçekleştirilmesini savunuyor. Dergi, bir grup ABD Kongre üyesinin Cuma günü Başkan Biden'dan Ukrayna'ya F-16 verilmesini istediğini de hatırlattı.

İNGİLTERE UKRAYNALI PİLOTLARI EĞİTİYOR

ABD'den sonra Ukrayna'ya en fazla silah desteği veren ülke olan İngiltere ise, Rus işgalcilere karşı savaş uçaklarının sahaya sürülmesine yeşil ışık yaktı. Başbakan Rishi Sunak, Ukrayna'ya savaş uçağı sevk edecek diğer ülkeleri memnuniyetle destekleyeceklerini söyledi. Sunak'ın verdiği bilgiye göre, İngiltere halihazırda Ukraynalı pilotları NATO uçakları için eğitiyor.


2022 sona ermeden Patriot da dahil üst düzey hava savunma sistemlerini Ukrayna'ya sevk etmeye karar veren Batılı ülkeler, 2023'ün ilk haftalarında bir diğer tabuyu yıktı. ABD ve Almanya aynı gün Ukrayna'ya tank gönderileceğini dünyaya ilan etti. Almanya'nın Leopard tankları için yeşil ışık yakması Avrupa'yı tetikledi, Norveç'ten İspanya'ya, Polonya'dan Finlandiya ve Hollanda'ya birçok ülke ellerindeki Leopard tanklarını Ukrayna'ya yollamaya hazırlanıyor.

ABD'nin son silah paketinde HIMARS'ları gölgede bırakabilecek bir başka silah da vardı.Saldırı mesafesini iki katına çıkarabilen Karadan Fırlatılan Küçük Çaplı Bomba (GLSDB) füzeleriyle, Putin'in 2014'te el koyduğu Kırım atış menziline girdi. Menzili 150 kilometreyi bulabilen GLSDB, yerden uzaktaki hedeflere küçük çaplı ve hassas güdümlü bombalar ateşleyebiliyor. Bloomberg, ABD'nin ilk kez yurt dışına GLSDB benzeri bir silah gönderdiğinin altını çizdi.

Savaşın başından bu yana Ukrayna'ya yalnızca insani yardım gönderen İsrail ise, Şubat ayı başında Kiev yönetimine Demir Kubbe hava savunma sistemini göndermeyi ilk kez telaffuz etti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap