SON DAKİKA



Haber > Dünya > Mücahitlerin Ruslar'ı perişan ettiği savaş

Mücahitlerin Ruslar'ı perişan ettiği savaş

24 Aralık 2020 Perşembe - 13:58




Sovyetler Birliği'nin 24 Aralık 1979 yılında başlattığı Afganistan işgali, Afganistan'daki Marksist hükûmetin daveti üzerine mücahitlere karşı yapılmıştı.





Afganistan işgali, 24 Aralık 1979 yılında, Sovyetler Birliği Sovyetler Birliği'nin Afganistan'daki Marksist hükûmetin daveti üzerine Afganistan'a girmesi üzerine başladı. Bu işgalin amacı mücahitlere karşı savaşmaktı ve 9 yıl sürdü.

Hindistan, savaşta Afgan hükûmetine destek verdi. Mücahitler ise Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan, Pakistan, Çin gibi bazı ülkelerden yardım aldı. Bu savaş, Soğuk Savaş'ın ve Hindistan-Pakistan mücadelesinin bir uzantısı sayılabilir.

451 uçak kaybettiler

Bölgeye Sovyet askerleri ilk olarak 24 Aralık 1979'da Sovyet lideri Leonid Brejnev'in emriyle gönderildi. 14 Nisan 1988'de, Birleşmiş Milletler'in girişimiyle Cenevre'de imzalanan Cenevre Anlaşması sonrasında, 15 Mayıs itibarıyla Sovyet güçlerinin ülkeden çekiliş süreci başladı. 15 Şubat 1989'da Sovyet güçlerinin çekilişi sona erdi. Savaş sonrası Sovyet güçleri bölgede 14.453 ölü bıraktı ayrıca 451 uçağını yitirdi.

Sovyetler'e karşı Çin desteği


Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a müdahalesinde Çin - Sovyet ayrılığı nedeniyle Çin Halk Kurtuluş Ordusu birlikleri Afgan mücahitlerini destekledi. Bu destek doğrultusunda mücahitlerin Pakistan'da yer alan eğitim kampları Çin sınırları içerisine taşındı, Çinli askeri danışmanlar bu kamplarda mücahitlere askerî eğitim verdi ve bununla birlikte yüzlerce uçaksavar füzesi, roketatar ve makineli tüfek desteği sağlandı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap