SON DAKİKA



Haber > Dünya > Mayınlar Avrupa'ya geri mi dönüyor? Ottowa Anlaşması yeniden gündemde!

Mayınlar Avrupa'ya geri mi dönüyor? Ottowa Anlaşması yeniden gündemde!

25 Şubat 2024 Pazar - 12:54




Ukrayna savaşında 2 yıl geride kaldı. Rusya'nın son dönemde cephede yakaladığı başarı, komşu devletleri savunmalarını güçlendirmeye itti. Avrupa ülkeleri, olası Rus saldırılarına karşı yasaklı kara mayınlarını kullanmayı değerlendiriyor.





Avrupa ülkeleri Ukrayna işgalinin başından beri ordularını en yeni silahlarla donatıyor. Ancak NATO karşıtı çıkışlarıyla dikkat çeken Trump'ın seçilme ihtimali ve Amerikan Kongresinin Ukrayna'ya silah yardımındaki isteksizliği bölge ülkelerini alternatif arayışına itiyor.

Rusya'nın Avrupalı komşuları, savunmalarını güçlendirmek için geçen yüzyıldan kalma eski teknolojileri kullanıyor. Rusya, anti-tank mayınları, dikenli teller ve beton bloklar gibi ilkel teknolojilerle Ukrayna'nın karşı saldırısını durdurmayı başardı. Başta Finlandiya olmak üzere bölge ülkeleri, düşmanlarının stratejisini kopyalıyor. Kendi savunmaları için benzer yapılar inşa ediyor.

133 ülkenin onayladığı Ottowa Anlaşması ile yasaklanan anti-personel mayınlarının kullanımı da yeniden gündemde. Bir kez yerleştirildikten sonra onlarca yıl tehlike yaratmayı sürdüren bu mayınlar her yıl yüzlerce sivilin yaşamına mal oluyor.

Özellikle çocuklar ve çiftçiler için dünya çapında büyük tehlike yaratan bu mayınların kullanımı birçok ülkede yasak.

Rusya'ya komşu Baltık ülkeleri Litvanya, Letonya ve Estonya geçtiğimiz haftalarda Ottowa Anlaşmasından çekilmeyi ele aldı. Henüz bu yönde bir karar olmasa da siviller için daha az tehlikeli olan anti-tank mayınları sınır boyunca döşenmeye başladı bile.


Finlandiya'nın da gündemi Ottowa anlaşması. NATO'nun en yeni üyesi, elindeki anti-personel mayını stokunu 2015'te imha etmişti. Şimdi bu karar yeniden sorgulanıyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap