SON DAKİKA



Haber > Dünya > Mars'ta devasa su yatakları keşfedildi

Mars'ta devasa su yatakları keşfedildi

20 Ocak 2024 Cumartesi - 21:36




Mars'ta bilim insanları tarafından yapılan yeni keşifler, Kızıl Gezegen'in geçmişinde büyük miktarda su bulunduğunu gösteriyor.





Mars'taki son keşifler, gezegenin geçmişinde büyük miktarda su olduğunu ve belki de yaşam barındırmış olabileceğini gösteriyor. Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) "Mars Express" yörünge aracı tarafından yapılan araştırmalar, Mars yüzeyinin altında 3,7 kilometre kalınlığında devasa buzlu su birikintilerinin bulunma ihtimalini ortaya koydu. Bu keşif, Mars'ın bir zamanlar bugünkünden çok farklı bir görünüme sahip olduğunu gösteriyor. Bu buz katmanlarının yaklaşık 3,7 kilometre kalınlığında olduğu ve erimesi durumunda Dünya'daki Kızıldeniz'i doldurabilecek veya Mars'ın tamamını yaklaşık iki metre derinliğinde bir su tabakasıyla kaplayabileceği tahmin ediliyor. Bu, Mars'ın geçmişte buzullar, göller ve nehir kanallarıyla bugünkünden çok farklı bir görünüme sahip olduğunu gösteriyor. ESA'dan Colin Wilson, Mars yüzeyinde büyük miktarda su bulunduğuna dair kanıtların farklı yerlerde de görüldüğünü belirtiyor. Mars Express'in 2004 yılında Kızıl Gezegen'deki buz varlığını teyit ettiği ve 2007'de bu birikintileri keşfettiği, ancak bunların nasıl oluştuğunun net olmadığı ifade ediliyor.

KORUYUCU TOZ TABAKASININ ALTINDA

NASA'nın 2015 yılında Mars'ta akan tuzlu su akıntıları olduğunu açıklaması gibi, bu yeni veriler Mars'ın su geçmişi ve potansiyel yaşam olanakları hakkında yeni bilgiler sunuyor. Bilim insanları, bu buz katmanlarının üzerinde birkaç yüz metre kalınlığında koruyucu bir toz veya kül tabakası olduğunu ve düşük enlemlerde su buzu bulmanın, insan keşif görevlerini kolaylaştırabileceğini belirtiyor. Bu keşif, Mars'ın yüzeyindeki suyun geçmişi ve gezegenin olası yaşam için uygunluğu hakkında bilim insanlarına yeni ipuçları veriyor. Mars Express sondası, Kızıl Gezegen'i incelemeye başlayalı yirmi yıl olmuşken, bu keşifler Mars'ın gizemlerini çözmek için yeni bir adım olarak değerlendiriliyor.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap