SON DAKİKA



Haber > Dünya > Libya’da seçimler ertelendi... Emperyalistler yeni oyun peşinde!

Libya’da seçimler ertelendi... Emperyalistler yeni oyun peşinde!

23 Aralık 2021 Perşembe - 12:41




Libya Parlamentosu Yüksek Seçim Kurulu (YSK), ülkede 24 Aralık Cuma günü gerçekleşmesi planlanan başkanlık ve parlamento seçimlerinin ertelendiğini resmi olarak açıkladı.





2011’den beri istikrara kavuşamayan Libya’da seçimlere bir gün kala, fitne odaklarının devriyeye girmesi ile seçimleri ertelendi…

Son bir aydır seçimin ertelenmesi gerektiği konuşuluyordu, Yüksek Seçim Kurulu, yasal anlaşmazlıklar ve aday listesinde belirsizlikler olduğu gerekçesiyle seçimlerin ertelendiğini açıkladı. Seçim için henüz yeni bir tarih belirlenmedi.

Yıllardır iç savaşla mücadele eden Libya'da son aylarda sürdürülen barış süreci, seçimin ertelenmesiyle tehlikeye girdi.

Libya'da 2014'ten bu yana devam eden iç savaşın tarafları arasında, BM, ABD ve bazı AB ülkelerinin yoğun çabası ile Libyalı tarafların 23 Ekim 2020’de ateşkes konusunda anlaşmasından sonra bu tarafları temsilen 75 kişilik Ulusal Diyalog Meclisi 5 Şubat 2021’de Abdülhamid Dibeybe’yi başbakanlığa ve Muhammed Menfi’yi başkanlık konseyi başkanlığına seçmişti.

Cenevre’de toplanan Meclis; başkanlık ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık’ta yapılmasına karar verilmişti.


Ancak Libya'da taraflar seçim adayları konusunda uzlaşamamış, Yüksek Seçim Kurulu ise aday listesini seçime günler kala bile açıklayamamıştı.

Seçimlerin ertelenmesi ve yeni bir tarihin açıklanmamasının Libya'da tekrar çatışmalara yol açabileceği ve ülkeyi ikiye bölen Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi ve Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasındaki ateşkesin bozulmasına neden olabileceği konusunda endişeler var.

Arap basını, Hem ABD hem Türkiye’nin desteklediği başbakan Abdülhamid Dibeybe’nin kazanamayacağı anlaşılınca seçimler ertelendi yorumunda bulundu.

Özetle Libya’da işler her an karışabilir. Geçen yıla kadar savaşan taraflar yeniden savaşma olasılıklarına karşın hazırlık yapıyorlardır.

Savaşan taraflara destek veren ülkeler de öyle. Türkiye, İtalya, Fransa, İngiltere, Rusya, ABD, Mısır ve BAE.


Anlaşılan o ki, on yıl boyunca akan kan, acı ve göz yaşı birilerine yetmemiş.

Libya halkının özgürlük ve demokrasi beklentisi kimsenin umurunda değil.

Herkes Libya pastasını nasıl yiyeceğiz çabasında.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap