SON DAKİKA



Haber > Dünya > Libya, Batı’nın ağzını sulandırıyor! Yeniden inşası 100 milyar dolar!

Libya, Batı’nın ağzını sulandırıyor! Yeniden inşası 100 milyar dolar!

29 Mart 2021 Pazartesi - 13:08




Sözde 'Arap Baharı' ile Batılı devletlerin paramparça ettiği Libya'da barış yeniden sağlandı. Yeniden inşası için 100 milyar dolarlık kapasite batılı devletlerin ağzını sulandırdı.





Libya, sözde 'Arap Baharı' ile 2011 yılında Muammer Kaddafi'nin linç edilerek devrilmesinin ardından iç savaşa sürüklendi. Savaş ve iç karışıklığın sürdüğü ülkede Türkiye'nin desteklediği Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile Tobruk merkezli Darbeci General Hafter arasında çatışmalar yaşandı. Birleşmiş Milletler himayesinde yapılan toplantıların sonucunda Ekim ayında ateşkes anlaşmasına imza atılmıştı. Şubat 2021'de 24 Aralık 2021’de gerçekleştirilecek genel seçimlere kadar geçici hükümet kurulması kararlaştırılmış, Abdulhamid Dibeybe Libya'nın geçici başbakanı seçilmişti.

LİBYA'NIN YENİDEN İNŞASI 100 MİLYAR DOLARDAN FAZLA

Bingazi, Sirte ve Trablus'taki savaşlar ve çatışmalar sırasında Libya şehirlerinin yıkılan kısımlarının yeniden inşasının maliyeti ile ilgili kesin bir rakam yok ancak bazı uzmanlar bunun 100 milyar dolardan daha fazlaya mal olacağını düşünüyor.

ÖNCE YIKTILAR, ŞİMDİ YAPMANIN PEŞİNDELER! BATININ AĞZI SULANDI!

Libya'da barış süreci aşama aşama yürütülürken, ülkenin yeniden inşası batılı devletlerin ağzını şimdiden sulandı. 


Libya'nın iç savaşa sürüklenmesinde büyük bir rol oynayan, savaş sürerken arka kapıdan petrolü ülkelerine kaçıran Avrupa devletleri ve ABD en büyük payı kapmak için yarışa girdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio geçen hafta Libya hükümetinin merkezi olarak başkent Trablus’u ziyaret etti.

Yeni Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile görüşmelerinde “hükümetine çeşitli şekillerde destek olacaklarını” vurgulayan Avrupalı bakanlar, “yeniden yapılanma pastasından bir pay alma ve kendi ülkelerindeki şirketlerin Libya'da yeniden çalışmalarının önünü açma girişimlerini” inkar etmediler.

İTALYA HAREKETE GEÇTİ

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio geçtiğimiz hafta başkent Trablus'ta yaptığı ziyaret etti. Ziyareti Libya'nın inşasında daha fazla pay almak için kullanan Maio, Facebook hesabından, İtalya'nın “Libya'nın yeniden inşa edilmesine katılması” gerektiğini söyledi.


İtalya merkezli AKI Haber Ajansı da yayımladığı bir haberde "Libya’nın istikrarı, ülkemizin daha güvenli olması ve şirketlerimiz için de yeni fırsatlara kapı aralanması demek. Aynı zamanda Libya dosyası, ulusal güvenliğimiz ve jeostratejik çıkarlarımız için de bir temel” ifadelerini kullandı.

AVRUPA PETROL VE DOĞALGAZIN PEŞİNDE

Libyalı siyasi analist Abdulazim el-Bişti Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte Avrupa ülkelerinin Libya ile yakından ilgilendiğini ifade etti. Bişti bunun en önemli sebebinin, "Bu ülkelerin Libya ile önemli bir ekonomik ortaklığı bulunuyor. Ülkemizle ticaret seviyesini yükseltmeyi ve gıda, ilaç ve diğer ihtiyaçlarını karşılamayı istediklerine şüphe yok. Tabii ki en önemli faktör Libya’dan petrol ve doğalgaz ithal etmek” dedi.

AMERİKAN ŞİRKETLERİ LİBYA'YA KANCA ATTI

Bazı ABD’li şirket yetkilileri de Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile video-konferans üzerinden bir toplantı düzenledi. Toplantıda ABD'li şirketlere eşlik eden ABD’nin Libya Büyükelçisi Richard Norland, "Bu toplantıya katılanlar başbakanın Libya’yı yabancı yatırımlar için cezbedici bir yer haline getirme taahhüdünü memnuniyetle karşıladılar. ABD, Dibeybe ve Libya Hükümeti ABD İşleri Danışmanı Muhammed Ali Abdullah ile birlikte çalışmayı dört gözle bekliyor" ifadelerini kullandı.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap