SON DAKİKA



Haber > Dünya > Katil balinaların tekne saldırıları bilim adamlarını şaşırttı

Katil balinaların tekne saldırıları bilim adamlarını şaşırttı

12 Haziran 2023 Pazartesi - 14:44




Sahil kasabasından denize açılan çok sayıda teknenin doğrudan dümenini hedef alan Orkaların saldırıları, gizemini koruyor. Gladis isimli katil balinanın sürüdeki diğer devlere teknelere saldırmayı öğrettiğine inanılıyor.





Katil balina grupları, son yıllarda bilim adamlarını şaşırtan 'korkutucu' davranışlarla İspanya kıyılarında yüzlerce küçük tekneye hasar verdi. AFP'ye konuşan Friedrich Sommer, Muffet isimli yelkenlisinin bu yılın başlarında 'üç veya dört' katil balina tarafından nasıl hasar gördüğünü anlatırken, "Teknenin etrafında yüzmeden, hiçbir şeyle oyalanmadan doğrudan dümene saldırdılar" diyor.

Alman denizci, İspanya'nın güneyindeki Cadiz isimli liman kentinde buluna sahil kasabası Barbate'de gemisinin tamir edilmesini beklerken, "Dümene tam hızla çarptılar" ifadesini kullanıyor.

Tersane müdürü Rafael Pecci, Orkalar olarak da adlandırılan katil balinaların saldırısına uğrayan başka bir yelkenliyi tamir etmekle meşgul. "Dümeni tamamen mahvolmuş" diyerek geminin hasarlı kısmını işaret ediyor.

ÇOK AZ ŞEY BİLİNİYOR

Barbate'nin ana sahilinde, Mayıs ayı başlarında katil balinalar tarafından saldırıya uğradıktan sonra batan bir yelkenlinin direği sudan çıkarıldığında, gemilerin karşı karşıya olduğu tehlike bütünüyle gözler önüne serildi.


2020 yılında başlayan saldırılar, esas olarak Cadiz ile Fas'ın kuzeyinde, Cebelitarık Boğazı yakınlarındaki Tanger limanı arasında gerçekleşti. Katil balinalar, en sevdikleri av olan mavi yüzgeçli orkinosların Akdeniz'e üremek için göç etmesiyle bu sulara çekiliyor.

İspanya sahil güvenliği bu yıl, katil balinalar ve yelkenli tekneler arasında 28 'etkileşim' kaydetti. WWF İspanya'nın okyanuslar programı başkanı Jose Luis Garcia Varas, 'bu etkileşimlerin sebepleri hakkında çok az şey bilindiğini' söyledi.

  Katil balinaların tekne saldırıları bilim adamlarını şaşırttı

 

İNTİKAM TEORİSİ


Bir teori, Gladis ismindeki bir katil balinanın geçmişte bir tekneyle kötü bir karşılaşma yaşaması sonrasında, diğer katil balinalara sırayla gemilere saldırmayı öğrettiği yönünde. Gladis, birkaç tekne saldırısından sorumlu tutulan anaerkil sürünün lideri.

Çevreci grup Agrupacion Voluntarios de Trafalgar'ın başkanı Maria Dolores Iglesias, Gladis'in öldüğüne ve soyundan gelenlerin öfkeyle saldırılarına devam ettiğine inanıyor. Iglesias, Gladis'in torunlarından birinin teknelerle karşılaştığında 'öfke' gösterdiğini de sözlerine ekledi.

  Katil balinaların tekne saldırıları bilim adamlarını şaşırttı

 

'OYUN OLABİLİR'


Ancak İspanyol koruma grubu CIRCE'de tekne karşılaşmalarını araştıran biyolog Renaud de Stephanis, bunların bir tür 'oyun' olabileceğini söyleyerek, "Nihai bir sonucumuz yok" dedi.

Yetişkin katil balinalar, dokuz metre uzunluğa ve altı ton ağırlığa kadar ulaşabiliyor. Teknelerle olan çarpışmaları her zaman hasara yol açmasa da, dümen ya da direk gibi hayati parçalar tahrip olabiliyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap