SON DAKİKA



Haber > Dünya > Karabağ'da dikkat çeken çalışma! Hemen başladılar

Karabağ'da dikkat çeken çalışma! Hemen başladılar

18 Ocak 2021 Pazartesi - 12:46




Karabağ'ın önde gelen şehirlerinden Şuşa'ya yeni bir inşa ediliyor. Yeni inşaatın güzergahı Fizuli'den başlıyor. Yol projesinin, Karabağ harekatından hemen sonra başlaması ise dikkat çekici. Bu inşaatın, Nahçivan üzerinden Türkiye'ye bağlanan ve 'Bir Kuşak Bir Yol' projesi ile alakalı yolun bir parçası olabileceği konuşuluyor.





Bizimyol.info'nun haberine gör, açıklama Azerbaycan Devlet Otoyollar Dairesi'nden geldi.

Raporda ayrıca yeni güzergahın büyük yerleşim yerlerinin yanı sıra ünlü Topkhana ormanı atlanarak inşa edileceği belirtiliyor.

Plana göre; arazisi zor olan bölgelerde yapılacak köprü ve tüneller nedeniyle yol uzunluğu 17 km ve 84.6 km'ye düşürülecek. Tünellerin toplam uzunluğu yaklaşık 3 km olacak. Ayrıca yeni güzergah üzerinde farklı seviyelerde yol kavşakları yapılması planlanıyor.

Şuşa'ya giden 101,5 km karayolu üzerinde 2 şerit genişliğinde bir servis yolu hizmete açılmıştır. Yol boyunca 2 şeritli yol yatağı genişletilerek yol yatağı ve yol tabanı inşa edildi.

Yeni Fizuli-Şuşa otoyolunun 4-6 şeritten oluşması bekleniyor. 84.6 km'lik yolun ilk 48 km'si 6 şerit ve 48-84.6 km'si 4 şeritten oluşacak. Yol yatağının genişliği sırasıyla 29,5 ve 21,5 metre olacak.


27. km'den itibaren yolun ilk 6 km'sinde ve yeni yolun 4 km'lik kısmında toprak işleri tamamlanmış ve yeni bir yol üssü inşa edilmişti.

Havalimanına yol

Ayrıca Fuzuli-Şuşa karayolu, inşaatın başladığı yeni Fizuli Havalimanı'nın yakınından geçiyor. Bu nedenle proje, karayolu ile havalimanını birbirine bağlayacak yolun 27. km'sinde bir yol kavşağı ve havalimanına erişim yolunun yapılması hedefleniyor.

Yeni güzergah üzerindeki proje, Şuşa'daki ünlü İsa Bulag'a 2 km'lik ek bir yolun yapımını içeriyor. İsa Bulagi yolu, yeni Fizuli-Şuşa karayolunun 82. kilometresinden başlayacak ve 900 metre uzunluğundaki tünelden Laçin-Şuşa-Hankendi karayolunu geçerek inşa edilecek.

Yeni Fuzuli-Şuşa karayolu, M6 Hacıgabul-Bahramtapa-Minjivan-Ermenistan devlet sınır otoyolunun başlangıcını alarak, kurtarılmış Fuzuli, Hocavend, Hocalı ve Şuşa ilçelerinden geçiyor.


Proje şartlı olarak 5 kısma bölünerek Karabağ'ın tacı Şuşa'ya yeni bir otoyol inşaatını kısa sürede tamamladı. Azerbaycan Devlet Karayolları Dairesi'nin ana gücü olarak personel ve teçhizatı şu anda proje boyunca inşaat çalışmaları yapmaktadır. Ayrıca zorlu arazilerde yol yapımında tecrübesi olan Colin Inshaat liderliğindeki bir grup Türk şirketi ve yerel bir inşaat şirketi de projede yer alıyor.

Halihazırda Proje genelinde İnşaat Normları ve Kurallarının gereklerine göre hafriyat çalışmaları yapılmaktadır. Böylelikle, Azerbaycan Devlet Motorlu Yollar Ajansı'nın doğrudan denetimi altında, yol genişletilmekte ve özel teçhizat kullanılarak profillenmekte ve ayrıca yeni bir yol yatağı ve yol tabanı inşa edilmektedir. Bu amaçla, bölgeye gerekli sayıda kuvvet dahil edildi.

Hedef 2022

Proje aynı zamanda farklı çaplarda dairesel su boruları ve dikdörtgen su geçişlerinin yanı sıra yol boyunca suyun geçişini sağlamak için yol kavşakları, yol köprüleri ve farklı seviyelerde tünellerin yapımını da planlanıyor.


Yeni proje için belirlenen programa göre, yeni Fuzuli-Şuşa otoyolunun inşaatının bu yılın sonunda ve önümüzdeki yılın başlarında tamamlanması bekleniyor.

Yeni Ahmedbeyli-Fuzuli-Şuşa karayolu sayesinde, başkent Bakü'den Şuşa'ya olan mesafe yaklaşık 345 km'ye düşürülecek.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap