SON DAKİKA



Haber > Dünya > Japonya'daki depremlerde can kaybı 64'e yükseldi

Japonya'daki depremlerde can kaybı 64'e yükseldi

03 Ocak 2024 Çarşamba - 10:20




Japonya'nın batısında yer alan İşikawa eyaletinde ve söz konusu bölgedeki Noto Yarımadası kıyısında art ardameydana gelen şiddetli depremlerde hayatını kaybedelenlerin sayısı 64'e yükseldi.





Japonya İşikawa'da Noto Yarımadası ve açıklarında büyüklükleri 1 ve 2 Ocak'ta 5 ila 7 arasında değişen depremler meydana geldi.

İşikawa Eyalet Valiliği, bölgedeki depremlerde 64 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bölgedeki yerel belediyelere, halen devam eden depremler sonrası enkaz altında kurtarılmayı bekleyen vatandaşlar olduğuna yönelik bilgiler ulaştığı kaydedildi.

Bölgede Ocak yerel saatle 02.21'de 5 ve 10.54'te 5,5 büyüklüğünde iki deprem daha kaydedildi. Artçı sarsıntıların sürdüğü belitildi.

Depremlerin ardından kara yollarında çökme yaşandığı, bölgede bazı yapılan hasar aldığı, su ve elektrik tedarikinde aksaklıklar yaşandığı ve bazı köylerin ulaşıma kapandığı aktarıldı.

Noto Yarımadası'na yönelik verilen aralıklı yağmur yağışı tahminleri sonrası, bölgede olası toprak kaymalarına karşı uyarılar verildi.

YARDIM SEVKİYATI

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Eyalet Valiliğinin talebiyle, bölgeye gönderilen Japonya Öz Savunma Kuvvetlerine (SDF) bağlı personel sayısının 2 bine yükseltildiğini aktardı. Kşida, "Yardım malzemelerinin bölgelere sevkiyatı istikrarlı bir şekilde ilerliyor" dedi.

SDF personelinin, arama kurtarma faaliyetlerine katıldığı, SDF'ye ait helikopterlerin, ihtiyaç malzemesi tedariki için kullanıldığı belirtildi.

Eyalet geneli kamu kuruluşlarında elektrik ve su kesintileri yaşandığı, market ve bakkallardaki ürünlerin yer aldığı rafların boşaldığı görüldü.

Japonya Sağlık Bakanlığı, bölgede, hastaların, sigorta kartlarını ibraz edememeleri halinde de tedavi alabilmeleri için tıbbi kuruluşlara talimat verdi.

İşikawa, Fukui, Toyama ve Niigata eyaletleri, "Afet Yardım Yasası" kapsamında, bölge geneli ilçe belediyeleri için merkezi hükümetten finansman desteği talep etti.

HAVALİMANINDA ÇÖKME MEYDANA GELDİ

Wajima kentindeki Noto Havalimanı'nda pistte uzunluğu 10 metreyi aşan çökmeler olduğu belirlendi. Onarıma alınan pistin een erken 4 Ocak gecesi yeniden hizmete alına bileceği aktarıldı.

Japonya Jeo-Uzamsal Enformasyon Merkezi analizinde, kıyıdaki Wajima'da karanın 3 metreye yakın batıya doğru hareket ettiğinin saptandığı kaydedildi.

SARSINTILARIN SÜRMESİ BEKLENİYOR

Merkezi hükümetin görevlendirdiği uzman heyet başkanı Tokyo Üniversitesi emekli sismoloji profesörü Hirata Naoşi, Noto Yarımadası altındaki fayın 150 kilometreye kadar uzanabileceğini ve sismik aktivitenin sürmesini beklediklerini ifade etti.

1 Ocak'ta meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremin, fayın üst tavan duvarının, taban duvarından yukarıya doğru yer değiştirmesi sonucu meydana geldiğini kaydeden Hirata, tektonik aktivitenin bölge geneline yayıldığı bilgisini verdi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap