SON DAKİKA



Haber > Dünya > İslam İşbirliği Teşkilatı Trump'ın sözde barış planını reddetti!

İslam İşbirliği Teşkilatı Trump'ın sözde barış planını reddetti!

03 Şubat 2020 Pazartesi - 13:54




İslam İşbirliği Teşkilatı, ABD Başkanı Donald Trump'ın sözde barış planını tamamen reddettiğini duyurdu.





ABD lideri Donald Trump'ın geçen hafta açıkladığı sözde barış planına tepkiler dinmiyor.

İslam İşbirliği Teşkilatı, Kudüs'ün tamamını İsrail'e veren planı tamamıyla redettiğini açıkladı.
 
Arap Birliği de benzer şekilde planı reddettiğini daha önce duyurmuştu.Trump'ın başdanışmanı ve damadı Yahudi Jared Kushner tarafından hazırlanan plan, yasa dışı yerleşimleri kalıcı hale getirip Filistinli mültecilerin ülkelerine dönmesini imkansız hale getiriyor.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Yusuf bin  Ahmed el-Useymin, Filistin davasının öncelikli mesele olmaya devam ettiğinin  altını çizdi.  Useymin, İİT'nin dışişleri bakanları düzeyinde olağanüstü  toplantısının açılış konuşmasında, Filistin halkının taleplerini karşılamayan,  barışçıl çözüme ve uluslararası kanunlara aykırı herhangi bir adımı kabul  etmeyeceklerini söyledi. "Filistin davası hala Teşkilat'ın öncelikli meselesidir" diyen  Useymin, çözümün, başkenti Doğu Kudüs olan egemen bir Filistin devletinin  kurulmasına dayanması gerektiğine dikkati çekti.Useymin, "Barış, istikrar, güven ve adaletin sağlanmasını hedefleyen,  uluslararası meşruiyet kararları ile Arap Barış Girişimi'ne dayanan çabalara  bağlı olduğumuzu yineliyoruz." ifadelerine yer verdi. Genel Sekreter, Filistin meselesinde, uluslararası hukukun üstünlüğünü  koruyan, bölgede adil ve kapsamlı barışı sağlayan uluslararası siyasi çözüm ve  çabaları desteklediklerini vurguladı.

 "Düşman ile normalleşme"
 

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki de ABD Başkanı Donald  Trump'ın sözde barış planını tamamen reddettiklerini belirterek, "ABD'nin ve  sömürgeci İsrail'in Filistin halkının haklarını inkar ve ilhak eden gündemini  kabul etmeyip, bunları hiçbir şekilde dikkate almayacağız." tespitini yaptı.   Maliki, planı desteklemeyi, "tüm ilgili uluslararası kurumları  baltalayacak saldırganlığın normalleştirilmesi" olarak değerlendirdi.  Plana a destek verilmesini "düşman ile normalleşme" olarak niteleyen  Maliki, planın, tek taraflı ve tamamen İsrail yanlısı olduğundan, kabul  edilmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Maliki, "Ellerimizi, diğerinin haklarını ve isteklerini inkar eden  aşırılıkçı fikirler temelinde değil, adalet, hukuk ve haklar temelinde gerçek bir  barışa uzatıyoruz." diyerek, Arap ve İslam ülkelerine bu kritik günlerde  Filistinlileri ve Mescid-i Aksa'yı desteklemeleri çağrısında bulundu.
"Filistin halkını desteklemeye devam edeceğiz"
 

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan da yaptığı   konuşmada, "Suudi Arabistan, Filistin halkına verdiği desteği bir kez daha teyit  ediyor. Kardeş Filistin halkı ve onun ulusal kararlarını her düzeyde desteklemeye  devam edeceğini de vurguluyor." dedi. Ferhan, ülkesinin Filistin halkının meşru haklarını geri kazanması ve  başkenti Doğu Kudüs olan tam egemenliğe sahip bağımsız bir Filistin devletinin  kurulması konusunda Filistin'i desteklemeye devam edeceğini vurguladı.

Trump'ın sözde barış planı
 
ABD Başkanı Donald Trump, 28 Ocak Salı günü İsrail Başbakanı Binyamin  Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında, tek taraflı  sözde Orta Doğu barış planını kamuoyuna açıklamıştı.Sözde barış planı kapsamında, Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti  olarak kabul edileceğini söyleyen Trump, planın bağımsız bir Filistin devleti ve  Filistinliler için "son şans" olduğunu iddia etmişti.  
 
 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap