SON DAKİKA



Haber > Dünya > Fransa alev alev!

Fransa alev alev!

24 Mart 2023 Cuma - 09:59




Macron'un parlamentoyu devre dışı bırakıp getirdiği düzenleme Fransa'yı kaosa sürükledi, Bordeaux'da yaşananlar Paris'teki olayları gölgede bıraktı. İngiliz medyası, 'Fransa'da kaos' başlıkları atıyor.





Fransa'yı haftalardır sarsan protesto gösterileri 23 Mart Perşembe akşamı doruk noktasına Bordeaux şehrinde ulaştı, olaylar uluslararası medya tarafından manşetten veriliyor. İktidarı boyunca Sarı Yelekliler gösteri dalgasından başkent Paris'in çiftçiler tarafından basılmasına çok sayıda protestoya hedef olan Fransa lideri Emmanuel Macron, bu kez ciddi şekilde köşeye sıkıştı.

Emeklilik yaşının 64'e çıkarılmasına öfke duyanlar, haftalardır sokaklarda. Fransa hükümeti, emeklilik yaşının 64'e yükseltilmesini öngören tartışmalı yasayı geçirebilmek için, anayasadaki özel bir maddeyi kullanarak parlamentoyu devre dışı bıraktı.

Grevler ve protestolar sürerken Macron hükümeti geri adım atmadı, Başbakan Elisabeth Borne emeklilik yaşının yükseltilmesi için "Tartışmaya açık değil" dedi.

'SOKAKTA GÖRÜŞÜRÜZ!'

Macron, Salı günü parlamentoda yapılan güven oylamasını az bir farkla da olsa kazandı. Sol partilerin girişimiyle yapılan ilk güven oylamasının başarısız olması sonrası, bu partilerin vekilleri 'Sokakta görüşürüz' yazılı dövizler açtı. Yasanın önünde engel kalmamasıyla, protestolar daha da yoğunlaştı.


Perşembe günü Fransa çapında 1 milyonu aşkın insan emeklilik yaşını protesto etmek için sokağa çıktı ve grevler ülkeyi felç etti. Protestoların dokuzuncu gününde grev nedeniyle Perşembe günü tedarikçiler elektriği kesmek zorunda kalırken, Fransız Eğitim Bakanlığı öğretmenlerin yaklaşık beşte birinin işe gelmediğini açıkladı.

HAVALİMANI VE İSTASYONLAR BLOKE EDİLDİ

İçişleri Bakanlığı verilerine göre başkent Paris’teki yürüyüşe 120 bin kişi katıldı. Fransa Genel Emek Konfederasyonu’na göre ise Paris'te 800 bin kişi eylemlerde yer aldı. Eylemciler demiryollarını ve Paris’teki Charles de Gaulle Havalimanı’na giden yolları bloke etti. Ulusal demiryolu işletmesi SNCP, hızlı trenlerin ülke çapında iptal olduğunu duyurdu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap