SON DAKİKA



Haber > Dünya > Elysee Sarayı’nda dini tören ülkeyi karıştırdı

Elysee Sarayı’nda dini tören ülkeyi karıştırdı

09 Aralık 2023 Cumartesi - 23:33




Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı’nda düzenlettiği bir Yahudi dini töreni, ülkede laiklik tartışmalarına yol açtı.





Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yahudilerin bu yıl 7 Aralık-15 Aralık tarihleri arasında kutladığı Hanuka Bayramı dolayısıyla, beraberindeki Fransa Hahambaşı Haïm Korsia ile birlikte ilk mumu yakma seremonisine katıldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee'de dün gerçekleşen törenden önce Macron'a Yahudi karşıtlığı ile mücadele eden Avrupa liderlerine verilen Lord Jakobovits Ödülü takdim edildi. Korsia, yapılan seremonide ilk mumu yakarken, ülkedeki muhalifleri, Macron'un törene katılmasının laiklik ilkesini ihlal ettiği eleştirisinde bulundu.

"LAİKLİKTEN ÖDÜN VEREMEZSİNİZ" BBC

Türkçe'de yer alan habere göre törenin videosu sosyal medyada paylaşıldıktan sonra büyük bir laiklik tartışması başladı. Farklı görüşlerden yorumcular, laik bir ülkede cumhurbaşkanlığı sarayında bir dini tören düzenlenmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Cannes kentinin belediye başkanı ve sağcı bir muhalif olan David Lisnard “Bildiğim kadarıyla ilk defa böyle bir şey oluyor. Bu sekülerliğin ihlalidir” dedi. Oksitanya Bölgesel Konseyi Başkanı, sosyalist Carole Delga da “Elysee bir dini mekan değildir. Laiklikten ödün veremezsiniz” diye konuştu. Solcu Boyun Eğmeyen Fransa’dan Alexis Corbiere ise “Macron bunu diğer dinler için de yapacak mı? Yoksa sadece bazılarını mı seçecek?” diye sordu ve bunun tehlikeli bir döngüye yol açabileceği uyarısında bulundu.




"AFFEDİLMEZ BİR SİYASİ HATA"

Fransa'nın sol görüşlü "Les Insoumis" siyasi partisinden milletvekili Manuel Bompard, sosyal medya platformu üzerinden bir paylaşım yaparak, "Cumartesi günü kiliseler ile devletin birbirinden ayrılmasını öngören 1905 kanununun yıldönümünü kutluyoruz. Macron, Elysee'de dini bir tören organize ettiğinde bunun çiğnemiş oluyor. Affedilmez bir siyasi hata..." ifadelerini kullandı.




'BU, GELENEKSEL OLARAK KAMU OTORİTELERİNİN ROLÜ DEĞİL'

Fransa'daki Yahudi Konseyi Başkanı Yonathan Arfi de Cumhurbaşkanı Macron'un hareketini bir 'hata' olarak nitelendirdi. Sud Radio'ya konuşan Yonathan Arfi, "Elysee, Hanuka mumu yakılacak yer değildir çünkü Cumhuriyetçi DNA'sı dini her şeyden uzak durmaktır. Bu, geleneksel olarak kamu otoritelerinin rolü değil" dedi. Macron ise Notre-Dame Katedrali'ne yaptığı ziyarette yaptığından pişman olmadığını, kendisinin 'laikliğe saygı duyduğunu ama laikliğin dinleri silip süpürmeyeceğini' söyledi. Başbakan Elisabeth Borne da Macron'a destek çıkarak kendisinin 'Fransa'da antisemitizmin yükseldiği bir zamanda Yahudi toplumuna destek verdiğini' belirtti.

"PİŞMAN DEĞİLİM"




Macron ise bu kararından pişman olmadığını söyledi, “Cumhurbaşkanı dini bir eylemde bulunsaydı veya bir törenin parçası olsaydı bu laikliğin ihlali olurdu. Ama böyle bir şey olmadı” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap