SON DAKİKA



Haber > Dünya > DAEŞ'in lideri ABD'nin muhbiri çıktı!

DAEŞ'in lideri ABD'nin muhbiri çıktı!

09 Nisan 2021 Cuma - 16:16




DAEŞ'in şu anki lideri Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi’nin ABD'ye muhbirlik yaptığı ortaya çıktı.





Eski ABD Başkanı Obama tarafından bizzat kurulduğu öne sürülen DAEŞ yeniden Orta Doğu'da sahneye çıkmaya başladı. ABD Başkanı Joe Biden'in 20 Ocak'ta 'Başkanlık yemini' ettiği sıralarda, Irak'ta eylem gerçekleştiren DAEŞ'in şu anki lideri Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi'nin ABD'ye muhbirlik yaptığı ortaya çıktı.

ABD merkezli The Washington Post gazetesi, ABD'li yetkililerin, DEAŞ’ın şu anki lideri Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kuraşi hakkında sunduğu birçok belge ve gizli sorgu raporlarını yayımladı. Habere göre ABD'li yetkililerin sunduğu söz konusu raporlar DAEŞ ve lideri el-Kureyşi hakkında birçok ayrıntı sunuyor.

ABD'li yetkililer DAEŞ'in şu anki lideri Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi’nin 2008 yılında Irak kuvvetleri tarafından M060108-01 koduyla hapiste olduğunu belirtiyor. Kureyşi’nin hapishane yönetimiyle iş birliğinde olduğu kaydedilirken, özellikle sözde İslam devleti DAEŞ terör örgütü içindeki rakiplerine dair bilgileri ABD'ye aktardığı vurgulanıyor.

Kureyşi’nin aynı yıl birkaç gün süren sorgulaması sırasında örgütün medya kanadına ait gizli merkezin nasıl bulunacağına dair ön kapının renginden, karargahın kullanılacağı günün saatlerine kadar dakik ve gizli bilgiler verdiği söyleniyor. Grubun Ebu Kaşwarah lakaplı Fas doğumlu bir İsveçli olan iki numaralı lideri sorulduğunda ise, Kaşwarah'ın ikamet ettiği yeri anlatan bir kroki çizdiği ve kişisel kuryesinin adını verdiği belirtiliyor.

Nitekim ABD askerleri, kendisi hakkında bilgi edindikten haftalar sonra Irak'ın Musul kentine düzenlenen baskında Ebu Kaşwarah’ı öldürdü.


Gerçek adı Emir Muhammed Said Abdurrahman el-Mevla olan Kureyşi, Ebubekir Bağdadi'nin Ekim ayında ölümünün ardından DAEŞ'in başına geçti. Kureyşi'nin hakkındaki raporlardan birinde “Her oturumda daha da işbirlikçi görünen tutuklu, suç ortakları hakkında pek çok bilgi sağlıyor” ifadeleri kullanılıyor.

Söz konusu raporlarda Kureyşi’nin terör suçlamalarıyla ilgili en önemli şüphelilerin, bilhassa eski yoldaşlarının tercih ettiği restoran ve kafelerin nerede olduğu yönünde ABD güçleriyle iş birliğinde bulunduğuna işaret ediliyor.

Raporlara göre Kureyşi’nin, grubun medya birimini ve Iraklı olmayan unsurlarının takip edilmesinde ABD’li yetkililere yardımcı olduğu anlaşılıyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap