SON DAKİKA



Haber > Dünya > Çin'den Rusya'ya destek: Putin ve Şi'den ortak bildiri

Çin'den Rusya'ya destek: Putin ve Şi'den ortak bildiri

04 Şubat 2022 Cuma - 14:56




Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile başkent Pekin'de bir araya gelerek ortak bir bildiri imzaladılar. Görüşmeler esnasında Çin, Rusya’nın ABD ve NATO'ya yönelik güvenlik garantilerine ilişkin tekliflerine destek verdiğini açıkladı.





South China Morning Post’un haberine göre, Pekin Kış Olimpiyatları dolayısıyla Çin'in başkenti Pekin'e giden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çinli mevkidaşı Şi Çinping ile görüştü.

Olimpiyat Oyunları açılışı öncesinde, liderlerin televizyonda yayınlanan görüşmesinde Putin, Çin ve Rusya'nın, dış ilişkilerden ekonomik kalkınmaya kadar birçok alanda birbirini desteklediğini ifade etti.

Rusya'dan Çin'e doğalgaz tedarikinin iki ülke arasındaki enerji iş birliğini artıracağını belirten Putin, Moskova'nın Pekin ile olan bağlarını "benzeri görülmemiş" şeklinde nitelendirdi.

Putin, "İki ülke olarak ilişkimiz, dostluk ve stratejik ortaklık ruhu açısından gerçekten benzeri görülmemiş şekilde ve ikili ilişkiler karşılıklı gelişmeyi kolaylaştıran ve aynı zamanda kalkınmada birbirini desteklemeye yardımcı olan iyi bir ilişki örneğidir" değerlendirmesinde bulundu.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesinin Çin-Rusya ilişkilerine daha fazla canlılık kazandıracağını söyledi.


Öte yandan, görüşme öncesi Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, her iki ülkenin de Asya-Pasifik'te çatışmayı tetiklemek isteyen "blok" oluşumuna karşı olduğunu kaydetti.

Çin'den güvenlik garantilerine destek

Çin, Rusya’nın ABD ve NATO'ya yönelik güvenlik garantilerine ilişkin tekliflerine destek verdi.

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in başkent Pekin’de yaptıkları görüşmenin ardından imzalanan ortak bildiriyi yayımladı.

Dünyada azınlığı temsil eden çeşitli güçlerin, uluslararası sorunların çözümünde tek taraflı yaklaşımları savunduklarına işaret edilen bildiride, "Sözkonusu odaklar, güç politikalarına başvurmaya ve diğer devletlerin içişlerine müdahale etmeye devam ediyor" denildi.


Demokrasinin evrensel bir değer olduğunun kaydedildiği bildiride, “Halklar, belirli bir devletin özelliklerine karşılık demokrasi uygulama biçimlerini ve yöntemlerini seçme hakkına sahiptir. Bir devletin demokratik olup olmadığına karar verme hakkı da yalnızca halkına aittir” ifadelerine yer verildi.

Bildiride, devletlerin, başka devletlere “demokrasi standartlarını” dayatma hakkına sahip olmadığı vurgulanırken “Bu tür hegemonya kurma girişimleri, küresel ve bölgesel istikrar için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır” ifadesi kullanıldı.

Rusya’nın Tayvan konusunda Çin’e destek verdiği bildiride, "Rusya, Tayvan'ın Çin'in ayrılmaz bir parçası olduğunu bir kez daha teyit eder ve Tayvan'ın bağımsızlığına her şekilde karşı çıkmaktadır" denildi.

ABD’ye Asya-Pasifik eleştirisi

Bildiride, Çin ise Rusya’nın güvenlik garantileri konusunda ABD ve NATO’ya ilettiği tekliflere destek verdi. Rusya ve Çin’in, NATO’nun genişlemesine karşı çıktıklarının vurgulandığı bildiride, şunlar kaydedildi: “NATO’yu, Soğuk Savaş döneminin ideolojik yaklaşımlarından vazgeçmeye, diğer ülkelerin egemenliğine, güvenliğine ve çıkarlarına, uygarlık, kültürel ve tarihsel yollarının çeşitliliğine saygı duymaya çağırıyoruz.”


Bildiride, Çin tarafının, Rusya’nın Avrupa'da uzun vadeli yasal olarak bağlayıcı güvenlik garantileri oluşturmak için öne sürdüğü teklifleri de desteklediği belirtildi.

Asya-Pasifik bölgesinde ABD tarafından uygulanan stratejinin olumsuz etki yarattığına işaret edilen bildiride, bölgede çeşitli askeri blokların kurulmasına da karşı çıkıldığının altı çizildi.

Salgından sonra ilk ziyaret

Putin'in bu ziyareti ayrıca, Covid-19 salgının başlangıcından bu yana Çin'e gerçekleştirdiği ilk ziyaret olma özelliği taşıyor.

2022 Kış Olimpiyat Oyunları, 4-24 Şubat'ta Çin'in başkenti Pekin'in ev sahipliğinde düzenleniyor.


'Çin'le yakınlaşmak yaptırımların etkisini azaltmaz'

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da önceki gün yaptığı açıklamalarda Ukrayna'yı işgal etmesi halinde Rusya'nın ABD yaptırımlarının etkisini azaltmak için Çin ile yakın ilişki kurmasının, Moskova'ya ödetilecek ekonomik bedeli karşılamayacağını söyledi.

Rusya'nın bu yaptırımların etkisini azaltmak üzere Çin ile yakın ilişkiler kurmaya çalıştığına ilişkin bir soruya yanıt veren Price, Ukrayna'nın işgal edilmesinin sadece bu ülke ve Avrupa için değil Çin dahil bölgenin dışındaki ülkeleri etkileyeceğini söyledi.

Price, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Çin'li mevkidaşı Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüşmesinde Rusya'nın saldırganlığının yol açacağı küresel güvenlik ve ekonomik risklerin çok büyük olacağını söylediği ve Çin'in de bundan etkileneceğini hatırlattığını dile getirdi.

Ayrıca Price, ABD'nin yaptırımlarının etkisini azaltmak için Rusya ile iş tutan uluslararası firmalara karşı kullanabilecekleri birçok araç olduğuna da dikkat çekti.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap