SON DAKİKA



Haber > Dünya > Çin'den ABD'li savunma şirketlerine yaptırım!

Çin'den ABD'li savunma şirketlerine yaptırım!

07 Ocak 2024 Pazar - 16:58




Çin, Tayvan'a silah satışı nedeniyle 5 ABD savunma şirketine yaptırım uygulama kararı aldığını açıkladı.





Çin, ABD'nin Tayvan'a silah satışına ve Çinli şirket ve bireylere yönelik yaptırımlarına tepki olarak 5 ABD savunma şirketine yaptırım uygulayacağını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden bugün yaptığı açıklamada, yaptırımların söz konusu şirketlerin Çin'deki mülklerini donduracağı ve Çin'deki kuruluş ve bireylerin bu şirketlerle iş yapmasını yasaklayacağı belirtildi.

YAPTIRIM UYGULANACAK ŞİRKETLER

Yaptırım uygulanacak şirketler BAE Systems Land and Armaments, Alliant Techsystems Operations, AeroVironment, Viasat ve Data Link Solutions olarak açıklandı. 

Dışişleri Bakanlığı ABD'nin hamlelerinin Çin'in egemenliğine ve güvenlik çıkarlarına zarar verdiğini, Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarı baltaladığını ve Çinli şirketlerin ve bireylerin hak ve çıkarlarını ihlal ettiğini söyledi.


Bakanlık açıklamasında "Çin hükümeti, ulusal egemenliği, güvenliği ve toprak bütünlüğünü koruma ve Çinli şirketlerin ve vatandaşların yasal haklarını ve çıkarlarını koruma konusundaki kararlılığını sürdürmektedir" denildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin'in hangi silah anlaşmasına ya da ABD'nin hangi yaptırımlarına yanıt verdiğini belirtmedi.

ABD-ÇİN İLİŞKİLERİNDE TAYVAN GERİLİMİ

Dış İşleri Bakanı Sözcüsü Wang Wenbin üç hafta önce ABD hükümetinin aralık ayında Tayvan için 300 milyon dolarlık bir askeri paketi onaylamasının ardından Çin'in karşı önlemler alacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Tayvan, ABD-Çin ilişkilerinde analistlerin iki güç arasında askeri çatışmaya dönüşebileceğinden endişe ettikleri önemli bir parlama noktası. Çin, ABD'nin Tayvan'a silah satışının içişlerine müdahale olduğunu söylüyor.


Çin ordusu, kısmen ada hükümetini resmi bağımsızlık ilan etmekten caydırmak için düzenli olarak Tayvan çevresindeki sulara savaş uçakları ve gemiler gönderiyor. Bir işgal yakın görünmüyor, ancak sürekli askeri faaliyetler tehdidin her zaman mevcut olduğunu hatırlatıyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap