SON DAKİKA



Haber > Dünya > Çin sonunda suskunluğunu bozdu! Roket zararsız

Çin sonunda suskunluğunu bozdu! Roket zararsız

07 Mayıs 2021 Cuma - 15:04




Dünya yörüngesinde kontrolsüz bir biçimde dönen ve her an yeryüzüne düşmesi beklenen roket hakkında hiçbir açıklama yapmayan Çin'den ilk açıklama geldi. Çin, "Roket zararsız" diye kendini savundu.





İlk uzay istasyonunu kurma yolundaki Çin, 29 Nisan'da ilk modül 'Tienhı'yı' (Gök Uyumu) Long March- 5B Y2 roketi ile uzaya yollamıştı. Roketin başarıyla fırlatılmasının ardından Tienhı modülü planlanan  yörüngesine girerken, modülü fırlatan roketin ana gövdesi kontrolden çıktı. Dünyanın etrafında kontrolsüz biçimde dönmeye başlayan roketin, pimi çekilmiş bomba gibi yeryüzüne düşeceği korkusu büyük paniğe neden oldu. 

10 Mayıs civarında Dünya'ya düşebileceği uyarısı yapan uzmanlar yerleşim birimlerini uyardı. Uzmanlar 22 tonluk roketin ABD'de New York'tan, İspanya'da Madrid'e, Türkiye'de İstanbul'dan Çin'in başkenti Pekin'e kadar geniş çaplı bir alana düşebileceğini kaydetti.

Roketin kontrolden çıkmasına dair bir açıklama yapmayan Çin yönetimi bugün sessizliğini bozdu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, 29 Nisan'da yörüngeye fırlatıldıktan sonra kontrolden çıkan roketin Dünya'da zarara yol açma riskinin son derece düşük olduğunu ifade etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin yaptığı açıklamada, roketin Dünya'da zarara yol açma riskinin son derece düşük olduğunu ifade etti. Roket için "havacılık faaliyetlerine veya karada zarara yol açma ihtimali son derece düşüktür" diyen Wenbin, roket parçalarının çoğunun atmosfere yeniden girdiği sırada yanacağını belirtti. Wenbin ayrıca, yetkililerin durum hakkında halkı zamanında bilgilendireceklerini aktardı.

Çin hükümetine yakınlığı ile bilinen Global Times gazetesi de Long March 5B'den gelen 22 tonluk enkazın uluslararası sulara düşmesi muhtemel olduğunu kaydetti.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap