SON DAKİKA



Haber > Dünya > Bilim dünyası şaşkın! 1 metreye kadar su fışkırtıyor

Bilim dünyası şaşkın! 1 metreye kadar su fışkırtıyor

15 Mart 2023 Çarşamba - 12:44




Kalın kabuklu nehir midyesinin, bilim insanlarını şaşkınlığa uğratan bir davranışı gözlemlendi.





Cambridge Üniversitesi'nden Profesör David Aldridge liderliğindeki uluslararası bir ekip, dişi bir midyenin havadan su fışkırttığını tespit etti. Latince adı Unio crassus olan midyelerin bunu yavrularının büyümesi için ortam sağlama amacıyla yaptığı düşünülüyor.

Sıradışı davranışı ilk kez kayda alan Aldridge ve ekibine göre, fışkırtılan su durgun nehir yüzeyini hareketlendirerek balıkları çekiyor.
Fışkıran suyun içinde yer alan midye larvaları bu sayede balıkların solungaçlarına yapışıyor ve burada büyüyerek yetişkinlere dönüşme fırsatı elde ediyor.

KAMERAYA YANSIDI

Gözlemlerini hakemli bilimsel dergi Ecology'de yayımlayan araştırmacılar, midyelerin bu davranışının 3 ila 6 saat süren döngülerde gerçekleştiğini saptadı. İncelemelere göre fışkırtılan su, yaklaşık bir metrelik mesafeye ulaşabiliyor. Polonya'daki Biała Tarnowska Nehri'nde yapılan gözlemlerde dişi midyelerin, fışkırtma döngülerine başlamadan önce nehir kıyısına yerleştikleri tespit edildi.

Ekip bu analiz için birçok midyenin fışkırttığı sulardan örnekler topladı. Laboratuvarda incelenen örnekler, bu suyun canlı midye larvaları içerdiğini ortaya koydu.


SAVUNMASIZ HALE GELİYORLAR

Kaydedilen görüntüler, Cambridge Üniversitesi'nin YouTube hesabından da paylaşıldı. Midyenin suyu fışkırtma şekli su tabancalarına benzetildi. Öte yandan bu davranış, Unio crassus'un sayısının hızla azaldığına dair fikir verebilir. Zira su fışkırtmak için nehirden çıkmak bu midyeleri sellere, yırtıcı hayvanlara ve insanlara karşı savunmasız hale getiriyor.

Ayrıca midyelerin yavrularını büyütmek için balıklara ihtiyaç duyması, larvaların hayatta kalmasını da balıkların akıbetine bağımlı kılıyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap