SON DAKİKA



Haber > Dünya > Belarus’a nükleer transfer başladı!

Belarus’a nükleer transfer başladı!

27 Mayıs 2023 Cumartesi - 12:21




Rusya, daha önce açıkladığı gibi, Belarus’a nükleer silah transferine başladı. Bu adımın küresel gerilimi daha da artırmasından endişe ediliyor.





Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş devam ederken, küresel gerilimi tırmandıracak hamleler dikkat çekiyor. Son olarak Rusya’nın Belarus’a nükleer silah transferi konusunda attığı adımlar endişe yarattı.

Önceki gün Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Belarus’un başkenti Minsk’te, Rus nükleer silahlarının Belarus topraklarında özel bir depolama tesisinde tutulmasını öngören protokolü imzalamıştı. Şoygu, Belaruslu mevkidaşıyla yaptığı toplantıda Batı’nın Ukrayna’daki çatışmaları uzatmak ve tırmandırmak için elinden gelen her şeyi yaptığını kaydetti ve “Batı toplu olarak ülkelerimize karşı esasen ilan edilmeyen bir savaş açtı” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko’nun bu transferin çoktan başladığı yönündeki açıklaması dikkat çekti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmek için Moskova’da bulunan Lukaşenko taktik nükleer silahların Belrus’ta olup olmadığına dair bir soruya karşı “Nükleer cephaneliğin taşınmasına başlandı” dedi. Rusya henüz gelişmeyi teyit etmezken, nükleer silahların sevkiyatı konusundaki plan Putin’in 25 Mart’ta yaptığı bir televizyon konuşmasıyla duyurulmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller, “Rusya’nın Ukrayna ile savaşında biyolojik, kimyasal veya nükleer silah kullanmasının ağır bedelleri olacağını daha önce de belirttiklerini” söyledi. Belaruslu muhalif lider Svetlana Tikhonovskaya ise, hamlenin “sadece Belarusluların hayatını tehlikeye atmayacağını, ayrıca Ukrayna ve Avrupa’ya yeni bir tehdit yaratacağını” belirtti.

HASTANEYİ VURDULAR

Öte yandan Ukrayna kentlerine yönelik Rus saldırıları da hız kesmiyor. Son olarak Dnipro kentine yönelik bir hava saldırısında Rus füzesi bir hastaneye isabet etti. Hastane büyük ölçüde hasar alırken 1 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.


Ukrayna Devlet başkanı Volodimir Zelenskiy, gelişmeyi doğruladı ve binanın hem ruhsal sağlık hem de veterinerlik kliniği olarak hizmet verdiğini belirterek füze saldırısında binanın büyük ölçüde hasar gördüğünü ifade etti. Ukrayna First Lady’si Olena Zelenska ise “Ukrayna sağlık tesisleri ve sivil unsurlar yeniden saldırı altında” dedi.

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap