SON DAKİKA



Haber > Dünya > Azerbaycan ateşkes ilan etti!

Azerbaycan ateşkes ilan etti!

03 Nisan 2016 Pazar - 13:03




Ermenistan ve Azerbaycan arasında yıllardır tartışma konusu olan Karabağ'da gerilim tırmandı. Cephe hattında havan topu ve tankların kullanıldığına da





Yaşanan bu sıcak gelişmelerin ardından Azerbaycan'dan flaş bir açıklama geldi. Buna göre Azerbaycan cephe hattında tek taraflı ateşkes ilan etti!

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ savaşının ardından 1994’te varılan ateşkes, bir kez daha bozuldu. İki ülkenin güçleri arasında, 2 gündür ağır silah ve hava kuvvetlerinin kullanıldığı şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Saldırı uçakları, helikopterler, tanklar ve topçu bataryalarının kullanıldığı çatışmalarda her iki taraf da ciddi kayıplar verdi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, çatışmalarda 12 askerlerinin şehit olduğunu açıkladı. Ermenistan tarafından Azeri topçusunun ateşinde 12 yaşında bir çocuğun öldürüldüğü ifade edildi. Azeri kaynaklar, Ermeni güçlerinin de 100’ün üzerinde asker kaybettiğini ileri sürüyor. Ermenistan Cumhurbaşkanlığı ise yaptığı açıklamada, 18 askerlerinin öldüğünü iddia etti.

Çatışmaların başlangıcına ilişkin olarak her iki taraf da birbirini suçladı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Ermeni askerler önceki gece bütün cephe boyunca Azeri mevzilerini yoğun topçu ateşine tuttu. Ermenistan Savunma Bakanlığı ise Azerbaycan’ın helikopter ve tanklarla taktik pozisyon kazanmak için saldırıya geçtiğini kaydetti. Her iki taraf da çatışmalarda birbirinin ağır zayiat verdiğini öne sürüyor. Azerbaycan 6 Ermeni tankı ve 15 topçu bataryasını yok ettiğini, Ermenistan ise 1 Azeri helikopterini düşürüp 10’dan fazla tankı tahrip ettiğini belirtiyor.Ermenistan ordusu askeri mevzilerin yanı sıra cephe hattına yakın bölgelerdeki yerleşim birimlerini de ateşe tuttu, Azerbaycan da ateşle karşılık verdi.

AZERİLER 2 KÖYÜ GERİ ALDI

Çatışmalar sürerken Azeri güçlerinin Seyşulan ve Talış köyleri civarını ele geçirdiği ifade ediliyor. Azerbaycan karşısında Ermenistan’a desteği ile bilinen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, her iki tarafı da itidale davet edip çatışmaların bir an önce sonlandırılmasını istedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Ermenistan ve Azerbaycanlı mevkidaşlarını aradı. Dağlık Karabağ hukuken Azerbaycan sınırları içerisinde yer alıyor. Bölge fiili olaraksa Ermenistan’ın desteklediği Ermeni ayrılıkçıların işgali altında bulunuyor. Sorunun çözümüyle ilgili görüşmeler, yıllardır sürüyor.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap