SON DAKİKA



Haber > Dünya > Atina Ankara'dan 3 şey istiyor! Karşılığında vize için devreye girmeye hazır!

Atina Ankara'dan 3 şey istiyor! Karşılığında vize için devreye girmeye hazır!

27 Eylül 2023 Çarşamba - 15:45




Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitris Keridis'in geçtiğimiz günlerde dile getirdiği 'göç anlaşması' ile ilgili detayları okuyucuları ile paylaşan Kathimerini gazetesi, Atina'nın göç krizi konusunda Türkiye ile anlaşmak istediğini vurguladı ve atılacak adımları sıraladı.





Düzensiz göçmen akınında yaşanan artış bu yıl Avrupa'nın bir numaralı sorunu haline gelmiş durumda. Avrupa ülkelerinin çoğunda göçmen sığınma merkezlerinde yer kalmazken AB ülkeleri sorumluluğu paylaşma konusunda krizler yaşamaya başladı. Almanya ile İtalya arasında ipler gerilirken Yunan hükümeti bu konuda Türkiye'den yardım almayı umuyor.

Sayı 30 bini aştı, Yunanistan'ın umudu Türkiye

Hürriyet'te yer alan habere göre Yunanistan'ın dışişleri, savunma ve güvenlik konularında en üst düzey karar alma organı olan Dışişleri ve Savunma İşleri Konseyi'nin (KYSEA) Salı günkü toplantısında gündemin ilk sırasında düzensiz göç vardı.

Koronavirüs salgını nedeniyle seyahat kısıtlamalarının yaşandığı 2022'nin tamamında 18.000 ve 2021'de 8.000 olan ülkeye giriş rakamları 2023 yılında 30 bini aştı.

Hükümet, göçmen akışını kısıtlamak için son dönemde ikili ilişkilerde pozitif rüzgarların estiği Türkiye ile bir anlaşmaya varmak istiyor.


Ankara-Atina arasına direkt hat

Daha önce Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitris Keridis'in de bahsettiği anlaşmaya ilişkin detayları aktaran Kathimerini gazetesi iki ülke arasında sahil güvenlik şeflerinin doğrudan iletişim kurmasına ve herhangi bir acil duruma hızlı bir şekilde müdahale edilmesine olanak sağlayacak direkt bir hat kurulmasının planlandığını yazdı.

Yunanistan Türkiye'den üç şey istiyor

Kathimerini gazetesine göre Yunanistan Türkiye'den üç şey istiyor:

-Yunanistan'a göçmen akışını engellemek için kara ve deniz sınırlarının daha iyi denetlemesi

-İnsan kaçakçılarına göz açtırılmaması


-Yunanistan'dan sınır dışı edilenlerin kabul edilmesi

Yunanistan vize kolaylığı için AB ve Almanya ile görüşecek

İkili ilişkilerde son dönemde yaşanan iyileşme Atina'yı Ankara'nın işbirliği yapacağı konusunda umutlandırıyor.

Kathimerini'ye göre Yunan hükümeti Türkiye'yi bu konuda teşvik etmek için Schengen bölgesine seyahat eden Türk vatandaşları için vize zorunluluğunun tamamen kaldırılması olmasa bile gevşetilmesini savunmaya hazırlar. Ancak bunun için AB'nin onayı gerekiyor.

Bu kapsamda Göç ve İltica Bakanı Dimitris Keridis yarın Brüksel'de AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson ve Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ile bir araya gelerek vize konusunu görüşecek.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap