SON DAKİKA



Haber > Dünya > Arap dünyası tarihe güne hazır! Beşşar Esad Arap Birliği zirvesine katılacak

Arap dünyası tarihe güne hazır! Beşşar Esad Arap Birliği zirvesine katılacak

19 Mayıs 2023 Cuma - 09:29




Suriye, 12 yıl aradan sonra yeniden Arap Birliği'ne dahil oluyor. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, bugün Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenecek Arap Birliği zirvesine katılacak.





Arap dünyası tarihi güne hazırlanıyor. Suriye, 12 yıl sonra Arap Birliği'ne yeniden üye oluyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenecek Arap Birliği zirvesine katılacak. Bu zirveyle Suriye'nin Arap dünyasından dışlandığı süreç son bulacak.

Suriye'nin Arap Birliğine yeniden dahil olması Beşşar Esad için tam bir zafer olarak niteleniyor.

Suriye'nin Birliğe yeniden katılması konusunda özellikle Katar'ın çekinceleri bulunuyordu. Ancak son dönemde Katar bunlardan vazgeçti. Suriye'nin Arap Birliği'ne yeniden dahil edilmesine engel olmayacağını duyurdu. Ancak Şam ile ikili ilişki kurmayacağını bildirdi.

Katar'ın bu kararı diplomasi alanında geri planda kalarak, Suudi Arabistan başta olmak üzere komşu ülkelerle ilişkilerine öncelik vermeyi istediğinin bir göstergesi olarak yorumlanıyor.


Suriye'de yönetim karşıtı gösterilerin iç savaşa dönüşmesinin ardından Beşşar Esad uluslararası toplumdan izole edilmişti.

Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Eesad'ı devirmeyi hedefleyen muhalif gruplara destek vermeye başlamıştı. Ancak Esad yöretimi İran ve Rusya'nın desteğiyle ülkesinde kontrolü büyük ölçüde yeniden sağladı. Muhaliflere karşı zafer elde etti

Sahada durumun değişmeiyle Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri esad yönetimiyle ilişkilerini yeniden geliştirmek için adımlar atmaya başladı. Bu sürecin sonunda Suriye Arap Birliği'ne yeniden dahil oluyor.

ABD ise insan hakları ihlaleriyle suçladığı Suriye'nin Arap Birliği'ne dahil edilmesine sıcak bakmıyor. Ancak bu konuda çok sert bir tutum takınmaktan da kaçınıyor.

Suriye'deki iç savaşta yüz binlerce kişi yaşamını yitirdi, milyonlarca kişi evlerini terketmek zorunda kaldı. Esad yönetimi şimdi Arap ülkelerinin desteğiyle ülkesini yeniden inşaa etmeyi planlıyor.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap