SON DAKİKA



Haber > Dünya > Afrika'nın güneş enerjisi ile çalışan ilk köyü: Id Mjahdi

Afrika'nın güneş enerjisi ile çalışan ilk köyü: Id Mjahdi

16 Aralık 2019 Pazartesi - 15:10




Afrika’nın ilk tamamen güneş enerjili köyü Fas'ın Id Mjahdi köyü oldu. Köy yenilenebilir bir gelecek için bir model olmak istiyor





Fas’taki Id MjahdiAfrika’nın ilk tamamen güneş enerjili köyü ve uzaktaki yerlere elektrik getirecek bir model olarak tanıtılıyor.

Ülke zaten dünyanın en büyük güneş çiftliği olan Noor-Ouarzazate kompleksine sahip. Şimdi, Essaouira şehrinin eteklerinde bulunan Id Mjahdi, ulusal elektrik şebekesine bağlanması pahalı olan uzak köylerin nasıl çalıştırılacağının bir planı olarak kullanılıyor.

Diğer birçok Afrika köyü güneş enerjisini bir dereceye kadar kullanırken, Id Mjahdi bunu tüm enerji ihtiyaçları için kullanıyor.

Uluslararası FasYenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) Genel Müdürü Francesco La Camera "Fas, tartışmasız sürdülebilir enerji lideri" yorumunda bulunuyor.

Santral köyde 20 eve bağlı ve 50'den fazla kişiye hizmet veriyor.


Ülke zaten dünyanın en büyük güneş çiftliği olan Noor-Ouarzazate kompleksine sahip. Şimdi, Essaouira şehrinin eteklerinde bulunan Id Mjahdi, ulusal elektrik şebekesine bağlanması pahalı olan uzak köylerin nasıl çalıştırılacağının bir planı olarak kullanılıyor. Faslı güneş enerjisi şirketi Cleanergy, uzak toplulukları elektriklendirmek için sürdürülebilir bir model test etme fikrini ortaya çıkardığında, şirketin kurucusu Mohamed Lasry'ye göre "her şeye ihtiyaç duydukları bir köy" aradı. Proje başlamadan önce, köylüler ışık için mumlara güveniyorlardı ve genellikle akşamları çalışmak ya da ders çalışmak için sadece bir saatlik bir mum ışığı alabiliyorlardı. Isınmak ve yemek pişirmek için ağaç kabuğu yakıyorlardı.

Fas'ta elektriksiz 800 köy daha var ve oralara da elektrikgötürebilmekiçin finans  aranıyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap