SON DAKİKA



Haber > Dünya > Afrika'da Siyonistlerin hüsranı! İsrail'in umutları askıya alındı!

Afrika'da Siyonistlerin hüsranı! İsrail'in umutları askıya alındı!

08 Şubat 2022 Salı - 13:15




İsrail'e Afrika Birliği'nden veto... Kirli emellerine Afrika kıtasını da eklemek isteyen İsrail, bu kapsamda bazı Afrika ülkeleri ile normalleşme yoluna gitti...





Orta Doğu'da illegal bir şekilde kurulduğundan beri, bölgedeki ülkelerden kabul görmeyen İsrail, varlığını meşrulaştırmak için ekonomik projelerle Arap ve Afrika ülkelerini kıskacına almak için planlar yürütüyor. Arap ülkeleriyle normalleşme adımıyla, ektiği ifsat tohumlarının meyvelerini alan İsrail'in iştahı iyice kabardı. Bu kez yönünü Afrika kıtasına çevirdi ancak Afrika Birliği'nden hiç beklemediği bir darbe yedi.

AFRİKA BİRLİĞİ VE İSRAİL...

Afrika Birliği Komisyonu, 22 Temmuz 2021'de İsrail'in gözlemci üyeliğini kabul etmişti. Güney Afrika, Namibya, Botsvana, Mısır, Cezayir, Komor Adası, Tunus, Cibuti, Moritanya ve Libya gibi ülkeler karara itiraz ettiklerini duyurmuştu. İsrail, Afrika Birliği Örgütü'nün (OAU) 2002'de yeniden yapılandırılarak AfB'ye dönüştükten sonra gözlemci üyeliğini kaybetmişti.  Filistin-İsrail meselesinde iki devletli çözümü destekleyen Afrika Birliği, daha önce İsrail'in gözlemci üye olma çabalarını tüm girişimlere rağmen reddetmişti. İsrail'in AfB'deki gözlemci üyeliğine ilişkin karar ertelendi. AfB, İsrail'in gözlemci üyeliğine ilişkin kesin kararını gelecek yıl düzenlenecek zirvede verecek.

2023 YILINDA KARAR VERİLECEK

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlenen Afrika Birliği Zirvesi'nde, İsrail'in gözlemci üyeliğinin askıya alındığı, üyeliğe ilişkin kesin kararın gelecek yılki zirvede görüşüleceği belirtildi. İsrail Dışişleri Bakanlığı, 22 Temmuz 2021'de yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in 2002'den beri ilk kez Afrika Birliğine gözlemci üye olarak kabul edildiğini duyurmuştu. Güney Afrika, Namibya, Botsvana, Mısır, Cezayir, Komor Adası, Tunus, Cibuti, Moritanya ve Libya gibi ülkeler karara itiraz etmişti. Arap Birliği de Afrika Birliğinin İsrail’i gözlemci statüsünde Birliğe alma kararını kınamıştı. Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlenen 35. Afrika Birliği Zirvesi’nin bugünkü toplantısında, Birliğe İsrail’in gözlemci üyelik kararını geri çekmesi çağrısı yapmıştı.


HAMAS VE FİLİSTİN KARARDAN MEMNUN

Arap Birliği ise İsrail’in gözlemci statüsünün askıya alınması kararını memnuniyetle karşıladı. Birlikten yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Birlikteki gözlemci üyeliği statüsünün askıya alınmasının yapıcı bir adım olduğu ve Birliğin Filistin davasını destekleyen, sömürge karşıtı tarihsel konumunu yansıttığı belirtildi. Açıklamada karar, "İsrail’in Filistin halkına yönelik devam ettirdiği yasa dışı uygulamaların ödüllendirilmemesi için alınması gereken bir karar" olarak nitelendirildi.

Öte yandan Hamas da kararı memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Hareketten yapılan açıklamada, "Hamas, Afrika Birliği Zirvesi'nin siyonist rejime Birlik içinde gözlemci statüsü verilmesini askıya alma kararını memnuniyetle karşılamaktadır." ifadelerine yer verildi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap