SON DAKİKA



Haber > Dünya > ABD'yi, UAD bile durduramıyor! Soykırıma tam gaz destek!

ABD'yi, UAD bile durduramıyor! Soykırıma tam gaz destek!

29 Ocak 2024 Pazartesi - 12:08




Beyaz Saray, Uluslararası Adalet Divanın'nın (UAD) İsrail'in soykırım savaşını durdurması yönündeki talebini reddederek, İsrail'e desteğini yineledi.





Cuma günkü Beyaz Saray basın brifinginde, Beyaz Saray'ın İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırım eylemlerini önlemesi gerektiği yönündeki UAD kararını bir kenara bıraktığı ve İsrail'in Gazze'deki savaşına koşulsuz desteğini iki katına çıkarmaya devam edeceği ortaya çıktı.

ABD SOYKIRIMA KOŞULSUZ DESTEK VERİYOR

ABD ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby, UAD'nin aynı gün İsrail'i Gazze'deki soykırım eylemleriyle suçlayan geçici kararına rağmen İsrail'in "kendini savunma hakkını" yineledi. Basından gelen, Biden yönetiminin "bu iddiaları (Güney Afrika'nın İsrail'e karşı soykırım davası) değersiz, verimsiz ve hiçbir dayanağı ve gerçeği olmayan" olarak nitelendiren sözlerinin arkasında durup durmadığı yönündeki bir soruya Kirby, "Evet" yanıtını verdi.

Sözcü daha sonra Beyaz Saray'ın UAD'nin geçici kararını tamamen göz ardı ettiğini açıkladı ve "soykırım yaptıklarına dair bir bulguya rastlanmadı, bunun devam ettiğine veya Gazze halkını kasten yok ettiklerine dair hiçbir göstergemiz yok" dedi.

Daha sonra bir basın mensubu, son anketlere göre Amerikan halkının çoğunluğunun yanı sıra 100'den fazla ülkenin ateşkes çağrısında bulunduğuna dikkat çekti. Muhabir daha sonra UAD kararının, Biden yönetiminin İsrail'in Gazze'deki savaşına ilişkin politikasının "Amerikalıların ve dünyanın ABD liderliğinden talep ettiği şeylerle bağlantısız" olduğuna dair başka kanıt sunup sunmadığını sordu.


BU KADAR KOLAY YALAN SÖYLENMEZ!

Kirby bu soruya, "Başkan Gazze halkının barış ve güvenlik içinde yaşamayı hak ettiğine inanıyor ancak genel ateşkesin en iyi yaklaşım olmadığını söylüyor." şeklinde cevap verdi. "İsrail'e ihtiyaç duyduğu desteği vermeye devam edeceğiz" diye de ekledi. Kirby, "sivil kayıpların doğru sayısının sıfır olduğunu" belirtirken, "IDF'nin soykırım niyeti veya eylemi iddiasını doğrulayan hiçbir gösterge olmadığını" da sözlerine ekledi.

UAD KARARI

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail'i Gazze'ye yardım ulaştırılmasını engellemekten kaçınmaya ve insani durumu iyileştirmeye çağıran bir geçici karar yayınladı. Ayrıca İsrail'e, kuşatma altındaki bölgedeki soykırım eylemlerini önlemek ve soykırıma teşviki önlemek ve cezalandırmak için yetkisi dahilindeki tüm önlemleri alması talimatını verdi. Ancak bu ayın başlarında Lahey'e sunduğu davada Güney Afrika'nın en önemli taleplerinden biri olan İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarını durdurması yönünde talimat vermedi.

Mahkeme Cuma günü yaptığı açıklamada, "Mahkeme, geçici tedbirlere ilişkin kararlarının bağlayıcı etkiye sahip olduğunu ve bu nedenle geçici tedbirlerin muhatap olduğu tüm taraflar için uluslararası yasal yükümlülükler oluşturduğunu hatırlatır." dedi. İsrail'in bir süre içinde mahkemeye rapor vermekle yükümlü olacağını da ekledi.


Mahkemenin bir süre daha İsrail'in kuşatma altındaki bölgeye yönelik savaşında soykırım yapıp yapmadığı konusunda karar vermesi beklenmese de, mahkeme Cuma günü Güney Afrika'nın talep ettiği dokuz geçici tedbirden birkaçı hakkında karar verdi.

Güney Afrika'nın talep ettiği dokuz geçici tedbir arasında Gazze'deki askeri operasyonların derhal durdurulması, Filistinlilerin zorla yerinden edilmesinin önlenmesi, bölgeye insani yardımın girmesine yönelik her türlü kısıtlamanın kaldırılması, soykırım yapmaktan ve bunu kışkırtmaktan kaçınmak ve iddia edilen suça ilişkin kanıtların yok edilmesinin önlenmesi yer alıyordu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
ABD

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap