SON DAKİKA



Haber > Dünya > ABD'den DEAŞ itirafı! İşbirliğini itiraf etti

ABD'den DEAŞ itirafı! İşbirliğini itiraf etti

15 Haziran 2023 Perşembe - 13:09




Bölücü terör örgütü DEAŞ ile işbirliği yapmakla suçlanan 22 yaşındaki ABD askeri suçlarını itiraf etti.





ABD ordusunda görev yaptığı sırada DEAŞ'ın Orta Doğu'daki ABD askerlerine saldırıp öldürmesine yardım etme girişiminde bulunmak, DEAŞ militanlarına taktik desteği sağlamak ve New York’ta planlanan terör saldırılarına destek vermekle suçlanan asker Cole Bridges suçunu itiraf etti. New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde yargıç karşına çıkan Bridges, mahkeme yargıcı Lewis J. Liman’a hakkındaki suçlamaları kabul ettiğini söyledi.

VOA Türkçe'nin aktardığına göre, New York Güney Bölgesi Başavcısı Damian Williams da Bridges’ in mahkemede suçunu itiraf ettiğini açıkladı. Savcı, Bridges’in DEAŞ’e Orta Doğu'daki ABD askerlerine saldırıp onları öldürmesi için yardım etme çabalarını itiraf ettiğini de kaydetti.

'DEAŞ'a VE ŞİDDET İÇEREN İDEOLOJİSİNE HİZMET ETTİ'

Başsavcı Williams, "Mahkemede itiraf ettiği gibi Cole Bridges, DEAŞ'a ve onun şiddet içeren ideolojisine hizmet etti. ABD’li asker arkadaşlarına ölümcül bir pusu düzenlemeye çalıştı. Bridges'in hain davranışı, ülkesine bir ihanettir. Bu büronun savcılarının ve FBI ile ABD Ordusu'ndaki ortaklarımızın inanılmaz çalışmaları sayesinde Bridges'in kötü niyeti ortaya çıktı ve şimdi işlediği bu haince suçların cezasını çekecek" dedi.

BİLGİSAYARINDA KAYITLAR BULUNDU


Hakkında hazırlanan iddianameye göre, Ohio’da doğup büyüyen 22 yaşındaki Bridges, 2019 yılının eylül ayında ABD Ordusu'na katıldı. Georgia eyaletindeki Fort Stewart’da piyade sınıfında asker olarak görevine başladı. Bridges’in bilgisayarında cihatçıları ve onların şiddet içeren ideolojilerini destekleyen kayıtlar bulundu. Bridges’in sosyal medya hesabından da DEAŞ'a desteğini dile getirdiği tespit edildi.

BAĞLANTISI NASIL TESPİT EDİLDİ?

Ekim 2020'de, Orta Doğu'daki DEAŞ savaşçılarıyla temas halinde olan ve DEAŞ destekçisi gibi davranan bir Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanı, internet üzerinden Bridges ile temas kurmaya başladı. Bridges, cihatçı olarak tanıdığı FBI ajanına ABD ordusundan duyduğu hayal kırıklığını ve DEAŞ'a yardım etme arzusunu sık sık dile getirdi. Bridges, daha sonra saldırıları planladığı iddia edilen DEAŞ teröristlerine New York’taki olası saldırı hedefleri hakkında tavsiyeler verdi; eğitim ve rehberlik hizmetleri sağladı.

Aralık 2020'den sonra Bridges, Ortadoğu'daki ABD kuvvetlerine nasıl saldırılacağı konusunda DEAŞ militanlarına yardım etmeye başladı. Ayrıca, ABD askerlerine karşı düzenlenecek saldırılarda fazla can kaybının yaşanması için askeri taktikler verdi.

İKİZ KULELER'İN ANITINI HEDEF GÖSTERMİŞ


29 sayfalık iddianamede Bridges, DEAŞ üyelerine 11 Eylül terör saldırında yıkılan İkiz Kuleler’in yerine inşa edilen ‘11 Eylül Anıtı’ dahil olmak üzere New York'ta hedef alınabilecek potansiyel yerler hakkında yol göstermekle de suçlandı.

Bridges, 19 Ocak 2021’de FBI’ın düzenlediği operasyonla görevli olduğu Georgia eyaletinde yakalandı. New York’a getirilen Bridges, DEAŞ terör örgütüne New York’ta kanlı eylemler yapmak, Ortadoğu’da görev yapan Amerikan askerlerine öldürme amacıyla planlanan terörist saldırılara destek vermek iddialarıyla tutuklandı.

20 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan 22 yaşındaki Bridges, 2 Kasım tarihinde yapılacak karar duruşmasında New York Güney Bölgesi Federal Yargıcı Liman’ın karşısına çıkacak.

Voice of America

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap