SON DAKİKA



Haber > Dünya > ABD'de Zelenski krizi: Brifingi iptal etti

ABD'de Zelenski krizi: Brifingi iptal etti

06 Aralık 2023 Çarşamba - 16:37




Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesine sağlanacak finansman konusundaki çıkmaz nedeniyle ABD'li parlamenterlere yapacağı yüksek profilli brifingi iptal etti.





Senato ve Temsilciler Meclisi'nde Salı günü yapılması planlanan görüşmeler son anda iptal edildi.

Üst düzey bir Ukraynalı yetkilinin, daha fazla ABD askeri yardımının onaylanmaması halinde Rusya'ya karşı savaşı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya oldukları uyarısında bulunmasının ardından geldi.

Senato lideri Chuck Schumer, Zelenskiy’in neden gelmediğini açıklamadı.

Senatonun en kıdemli Demokrat üyesi Ukrayna Devlet Başkanı'nın "son dakika" meselesiyle meşgul olduğunu söyledi ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Ukrayna liderinin üst düzey ABD yetkilileri tarafından senatörlere verilen gizli bir bilgilendirmeye video aracılığıyla katılması bekleniyordu. Toplantı devam etti ancak yardım paketiyle ilgili tartışmalar kısa sürede kaosa dönüştü.


BBC'nin haberine göre, Zelenskiy'in özel kalem müdürü Andriy Yermak, dün saatlerde yaptığı açıklamada, ABD desteği devam etmediği takdirde Ukrayna'nın yenilgiye uğramasının "büyük bir risk" olduğunu söyledi.

Yermak, Washington DC'deki ABD Barış Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada "Aynı pozisyonlarda kalmak ve insanların gerçekten hayatta kalması zor olacak" diye ekledi.

Yermak'ın bu vahim değerlendirmesi Zelenskiy'in çekilmesinden sadece saatler önce yapıldı.

Bu gelişme Beyaz Saray'ın Ukrayna'ya ek destek için yeniden bastırmasının hemen ardından yaşandı. Ancak ABD Kongresi, savaş çabalarını finanse etmeye yardımcı olacak uzlaşmacı bir harcama paketi üzerinde anlaşmaya hala yakın değil.

Beyaz Saray Bütçe Direktörü Shalanda Young, Cumhuriyetçi ve Demokrat liderlere gönderdiği mektupta "Paramız bitti ve neredeyse zamanımız da tükenmek üzere" dedi.


Young, Kongre'nin yıl sonundan önce Ukrayna'ya daha fazla askeri yardım yapılmasını onaylamamasının ülkeyi Rusya'ya karşı mücadelesinde "diz çöktüreceği" uyarısında bulunmuş ve kullanılabilecek "sihirli bir fon kabı" kalmadığını belirtmişti.

Finansman çıkmazı, cephe hatlarındaki çatışmaların pratik bir çıkmaza girdiği bir dönemde ortaya çıktı.

Ukrayna'nın güneyde çok beklenen karşı saldırısı yavaşlamış görünürken, Kiev güçleri büyük Dnipro nehrinin doğu kıyısında kurdukları dayanak noktasını korumakta zorlanıyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
ABD

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap