SON DAKİKA



Haber > Dünya > ABD ile İsrail arasına 'ateşkes' girdi! ‘Arafat modeli’ masada...

ABD ile İsrail arasına 'ateşkes' girdi! ‘Arafat modeli’ masada...

09 Şubat 2024 Cuma - 10:04




Gazze’de ateşkes için anlaşma sağlanamadı ancak müzakereler sürüyor. Teklifi kamuoyu önünde reddeden İsrail yönetimi ile ABD’nin arasının giderek açıldığı yorumları yapılıyor.





Gazze’de ateşkes için gerçekleştirilen yoğun görüşmeler sonrası anlaşma sağlanamazken, müzakerelerin sürdüğü ifade ediliyor. Hamas, kendilerine yapılan teklife bir karşı teklifle yanıt vermiş, Gazze Şeridi’nde her biri 45 gün sürecek üç aşamalı esir takası ve ateşkes önerisinde bulunmuştu. Ancak bu öneri İsrail tarafında kabul görmedi.

Bölgede görüşmelerini sürdüren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas’ın önerisiyle ilgili olarak, “Hamas’ın yanıtında başarı şansı bulunmayan bazı talepler olsa da, İsrail’le anlaşmaya varılması için bir alan açtığını düşünüyoruz” dedi. İsrail ve Filistin’deki siyasi temasların ardından konuşan Blinken, kendini reforme etme ve yeniden canlandırma yönündeki adımların gerekliliği konusunda Filistin yönetimiyle mutabık kaldıklarını ifade etti. Blinken, “Hamas’ın Gazze’nin yönetiminde rol oynamasının ABD açısından kabul edilebilir olup olmadığı” sorusuna ise “Hayır” yanıtını verdi.

Görüşmeler sürüyor

AP ajansının haberinde, ABD’nin en azından daha fazla müzakere için bir başlangıç noktası olması açısından ‘değerli’ bulduğu planın reddedilmesinin, Washington ile İsrail yönetimi arasındaki bölünmüşlüğü daha da artırdığı öne sürüldü. Son ana kadar ateşkes çabalarını sürdüren Blinken ise, dün İsrail savaş kabinesinin ılımlı isimleriyle bir araya geldi.

Bununla birlikte görüşmeler sürüyor. Hamas’ın üst düzey isimlerinden Halil el-Hayya, ateşkes konusunu görüşmek üzere beraberindeki heyetle Mısır’ın başkenti Kahire’ye gitti.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
ABD

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap