SON DAKİKA



Haber > Dünya > ABD füzesiyle Rusya'yı Vurdu

ABD füzesiyle Rusya'yı Vurdu

21 Şubat 2024 Çarşamba - 12:37




ABD füzesiyle güpegündüz vurdular, en az 65 Rus askeri öldü!





Dünyayı temellerinden değiştiren savaşta üç gün sonra iki yıl doluyor. Halihazırda 1000 kilometreyi bulan cephe hattında küçük değişiklikler kaydedilse de, ne işgalciler için ne de işgale direnen birlikler için aylardır donmuş bir savaş söz konusu.

İran'a ait kamikaze drone'ların bir dönem fazlasıyla konuşulduğu savaşta Kuzey Kore balistik füzeleri de ateşlendi. Uluslararası haber ajansları, 2 Ocak tarihinde ateşlenen Kuzey Kore füzesinde ABD ve Avrupa şirketlerine ait parçalar bulunduğunu Salı akşamı dünyaya son dakika koduyla duyurdu.

CNN International, incelenen füzede ABD ve Avrupa'ya ait yüzlerce bileşenin belirlenmesiyle Kuzey Kore'nin füze programı için yabancı teknolojiye güvendiğinin ilk kez kamuya açık şekilde ortaya çıktığını yazdı.

Çatışma ve Silahlanma Araştırmaları Örgütü'nün (CAR) incelediği Kuzey Kore füzesinde ABD veya Avrupa'da üretilmiş 290 parça vardı. Bileşenlerin dörtte üçünün ABD'den elde edildiği, yüzde 16'sının ise Avrupalı şirketler tarafından üretildiği belirlendi. Dahası, CAR'a göre füze Mart 2023'ten önce üretilmiş olamaz.

Pyongyang yönetiminin yıllardır devam eden sert yaptırımlara rağmen Batılı şirketlerden nasıl parçalar satın aldığı gizemini koruyor.

DOKUZ AY SONRA İLK ZAFER

Rusya lideri Vladimir Putin'in 24 Şubat 2022 tarihinde sabaha karşı tanklarını Ukrayna'ya göndermesiyle başlayan savaşın, yakın zamanda biteceğini söylemek bir hayli güç. Ne Ukrayna ne Rusya, ne de her iki tarafın da önemli müttefikleri için barış anlaşması zemini oluşmuş görünmüyor. Rus ordusu, son olarak Ukrayna'nın doğusunda henüz savaş başlamadan bile neredeyse her gün çatışmalarnı yaşandığı Avdiivka'yı ele geçirdi. Bu, Rus işgalcilerin Bakhmut'u ele geçirmesinden bu yana, yani 9 ay sonra kazandığı ilk zafer.

Kiev yönetimi, uluslararası alanda tanınan sınırlarının yeniden tesis edilmesi ve Rus işgal birliklerinin ülkeden çıkarılması konusunda kararlı bir tutum sergiliyor. Moskova yönetimi ise Ukrayna'nın gerçek bir ülke olmadığını ve Rus güçlerinin amaçlarına ulaşana kadar savaşa devam edeceğini iddia ediyor.

Rusya, savaş boyunca Karadeniz'deki gemi filosunu neredeyse tamamen yitirdi. Ukraynalılar birçok Rus savaş gemisini Karadeniz'de batırdı, Putin'in gözbebeği Kırım'da onlarca saldırıya imza attılar.



ÇOK AĞIR DARBE

Savaşta yüzbinlerce askerini kaybeden Rusya'ya, ağır bir darbe daha yine Amerikan füzeleriyle vuruldu. 2022 yazında Rus işgal güçlerinin ilerleyişinin durdurulmasında hayati bir rol oynayan HIMARS füzeleri, bu kez Donetsk'teki bir eğitim alanına ateşlendi.

Rus motorize birlikleri, eğitim alanında sıraya girmiş komutanlarını bekliyordu. Trudovskoye köyü yakınlarındaki eğitim sahasında Salı günü gün ortasında göz açıp kapayıncaya kadar iki patlama oldu.

Ukraynalıların fırlattığı HIMARS füzeleri tümgeneral Oleg Moiseev'i bekleyen askerleri vurdu. Yerel kaynaklar, Trudovskoye köyü yakınlarındaki Ukrayna saldırısında en az 65 Rus askerinin öldüğünü bildiriyor. Yaralanan onlarca askerin ise hastanelere taşındığı bilgisi var.

Saldırının ardından çok sayıda video ve fotoğraf sosyal medyada paylaşıldı. Videolardan birinde, saldırdan sağ kurtulmayı başaran bir askerin "Komutanlar bunu açık alanda yapıyor" dediği duyuldu.

Yıllarca Rus yanlısı ayrılıkçıların komutanlığını yapan ve son dönemde Putin'e muhalefet ettiği için tutuklanan Igor Girkin, sosyal medya hesabından önce tümgeneral Oleg Moisseev'in fotoğrafını 'son söz' ifadesiyle, ölen askerlerin fotoğraflarını ise 'sonuç' diyerek paylaştı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap