SON DAKİKA



Haber > Dünya > 25.2 milyon Afrikalı zorla yerinden edildi!

25.2 milyon Afrikalı zorla yerinden edildi!

06 Aralık 2019 Cuma - 14:52




Afrika Birliği, “yerlerinden edilmiş kişilerin istismar, sömürü ve ihlallere maruz kalmamalarına yönelik çaba sarf etmelerine rağmen, yerinden edilmiş kişilerin istismar, sömürü ve ihlaller yaşamaya devam ettiğine” dikkat çekti.





Afrika Birliği (AU) 4 Aralık Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Afrika kıtasının yaklaşık 7,4 milyonunun mülteci ve 17,8 milyonunun Ülke İçinde Yerinden Edilen Kişi (ÜİYOK) olduğunu açıkladı.

Afrika’nın ayrıca 484.000 sığınmacıya ve ayrıca 712.000 vatansız kişiye de ev sahipliği yaptığını belirten AU, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, zorla yerinden edilmenin, toplumlar arası ve etnik şiddet de dahil olmak üzere devlet içi çatışmalar tarafından büyük ölçüde tetiklenen yıllar boyunca Afrika’yı rahatsız etmeye devam ettiğini söyledi. 

55 üyeli Afrika bloğuna göre, Afrika'daki zorla yer değiştirmelerin ana itici güçleri politik belirsizlikler, insan kaçakçılığı olayları, düzensiz hava durumu, sel ve kuraklık gibi faktörlere atfediliyor.

AU, “yerlerinden edilmiş kişilerin istismar, sömürü ve ihlallere maruz kalmaya yönelik çaba sarf etmeye çabalarına rağmen, yerinden edilmiş kişilerin istismar, sömürü ve ihlaller yaşamaya devam ettiğini” belirtti. 

Ayrıca, günümüzde giderek artan sayıda yerinden edilmiş insanın topluluklarda barındırılması ve organize bir ortamda yer almasına rağmen, kadınların ve çocukların özel durumunun kötü kaldığını ve kilit hizmetlere erişimin oldukça sınırlı olduğunu vurguladı.


Pan Afrika bloğu, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, AU’nun 2019 yılı için “Mülteciler, Geri Dönenler ve ÜİYOK'lerin Yılı: Zorla Yerinden Edilmeye Dayanıklı Çözümlere Doğru Yılı” temasını yansıtan bir platform sağlayan üst düzey bir toplantının açılış oturumunda açıklama yaptı.

4-6 Aralık tarihleri ​​arasında gerçekleşen toplantıda, esasen zorla yerinden edilmeye ilişkin mevcut uluslararası, karasal, bölgesel ve ulusal normatif, politika ve kurumsal çerçevelerin tartışılması öngörülüyor.

Üst düzey diyalog, AU’ya göre, zorla yerinden edilmenin sonuçlarıyla başa çıkmada ortak bir Afrika yaklaşımı yaratmaya yardımcı olmayı hedefliyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap