SON DAKİKA



Haber > Gündem > Son hafta beklentileri sonuç verir mi?

Son hafta beklentileri sonuç verir mi?

16 Ağustos 2015 Pazar - 11:20








Türkiye 7 Haziran seçimlerinden sonra kritik günlerden geçiyor. Bir tarafta dondurulmuş çözüm süreci, diğer tarafta alçakça devam ettirilen terör, ekonomik sorunlar ve dış politika. Bu sorunlar altında ülke bir an önce yeni kurulacak hükümeti bekliyor.

BAŞKA BİR KRİZLE TANIŞACAĞIZ

Başbakan Davutoğlu, hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı’na iade edecek mi? Seçime götürme yetkisini veren 45 günlük süre dolmadan Davutoğlu görevi iade ederse, Cumhurbaşkanı yeni bir görevlendire yapmak zorunda. Başka bir kriz ile tanışan ülke olacağız. Yeni görev sahibi, teamüllere göre ikinci büyük partinin genel başkanı, yani Kılıçdaroğlu olacak. CHP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı tarafından hükümet kurma görevini vermek için Beştepe’ye davet edilecek. Ve belki de Kılıçdaroğlu bu davete uymayarak, ağır bir siyasi krize imza atmış olacak. Bu sıkıntıların olmaması için Başbakan Davutoğlu’nun 45 günlük süre dolmadan önce, MHP ile başlatılan görüşmelerden sonuç alınmazsa, yukarıdaki yeni kriz ile tanışmamak için hükümeti kurma görevinin sürecinin tamamını kullanabilir.

ERKEN SEÇİM KAÇINILMAZ

Bu süre 23 Ağustos’ta dolacağına göre, geçirilmesi gereken süre bir haftaya sıkıştı. AK Parti-CHP koalisyon hükümetinin kurulamaması ile ‘erken’ veya Sayın Cumhurbaşkanı'nın ifadesi ile ‘tekrar seçim’ kaçınılmaz olacak. Bu hafta başında Davutoğlu ile Devlet Bahçeli görüşmesi son perde mi? Yeni bir heyecanın, sonuca giden yolun başı mı? AK Parti ile MHP’nin son ve nafile görüşmesi olmayacak ama, 7 Haziran seçimlerinden beri koalisyon kapılarını kapatan MHP lideri Devlet Bahçeli'den seçim hükümeti dışında sonuç beklemek de şu anda mümkün görünmüyor. AK Parti ile MHP ikinci görüşmeyi pazartesi günü genel başkanlar düzeyinde yapacak. Bundan da bir sonuç çıkmayınca AK Parti, Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı gibi bir “ortak seçim kararı” alınması için diğer partilere son bir hamle yapacaktır.


TOP ÇEVİRME OYUNU

Üç muhalefet partisinin de böyle bir işbirliğine yanaşma ihtimali zayıf göründüğüne göre de ülkeyi seçime götürme yetkisini kullanmak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kalacaktır. Şimdi sorun, bu sıkıntılı bir haftayı uygun şekilde top çevirerek geçirmekten ibarettir. Bu top çevirme oyunu sadece AK Parti’ye değil, CHP ve MHP’ye de aittir. Hep birlikte birkaç kısa, anlamsız ve etkisiz pas yapılacak ve iş bitecektir. Asıl amaç da “Seçime senin uzlaşmazlığın yüzünden gidildi” denmesini engellemektir. Gerçi bunun da bu aşamada fazla önemi kalmış değildir ama oyun yine buna göre oynanacaktır.

UZLAŞMA KÜLTÜRÜ

Bir hafta sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ülkeyi seçime götürme kararını açıkladığı zaman da herkes rahat bir nefes alacaktır. Ama CHP ve MHP “Koalisyonu Erdoğan engelledi” kampanyasına devam edeceklerdir. Bu da aslında seçim kampanyasının ilk aşamasıdır. Sonuç olarak önemli meselelerimizden bir tanesi, zaman zaman meşruiyet tartışmalarının açılmasına kadar varan bir kutuplaşma halidir. İki farklı damarın, iki farklı ucun yapacağı bir ittifakın, uzlaşma kültürüne sunacağı katkı büyük olacaktır. Öte yandan siyasi iktidarın işleyişi ile ilgili gündeme getirilen ve eleştiri konusu yapılan tüm mevzular, Cumhurbaşkanı'nın konumundan siyasetin hegemonyasına, partizan devlet yapılanmasından cemaatle mücadelenin hukuk ilkeleri uygunluğunu ve dış politikaya kadar tüm meseleler; iyi işleyen ve işletilen bir koalisyon hükümetinde, katılımcı ve uzlaşmacı bir ortamda önemli ölçüde çözme imkanları bulacaktır. En azından gerekli gereksiz sert tartışma konusu olmaktan çıkacaktır. Madem seçmen tek bir siyasi partiye iktidar imkanı vermemiştir ve vermesi kolay gözükmemektedir, o zaman bu koşullarda ve bu kriz ortamında aralanmış koalisyon kapısını kapatmamak gerekiyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap