SON DAKİKA



Haber > Gündem > AK Parti çoğunluğu kaybetti ama millet çoğunluğu d

AK Parti çoğunluğu kaybetti ama millet çoğunluğu d

21 Haziran 2015 Pazar - 09:56








Koalisyon, kısımların, parçaların birleşerek bir vücut veya bütün meydana getirmesi. Aslen Latince olan coalitio (beraber büyüme) kelimesinden gelir. Politik manada koalisyon, birkaç devletin geçici olarak başka bir devlete veya faaliyete karşı birleşmesi anlamına gelir. Fransız İhtilali'ne karşı Avrupa devletleri, koalisyon kuvveti meydana getirmişlerdi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarında Almanya’ya karşı Anglo Frenk koalisyonu uygulanmıştır. NATO, demir perde karşısında Avrupa devletlerinin ABD ile yapmış olduğu koalisyondur. Koalisyonu, bir hükümeti birkaç partinin birleşerek kurması şeklinde de tarif etmek mümkündür. Parlamentoda herhangi bir siyasi parti veya grubun tek başına hükümet kurabilecek çoğunluğu sağlayamaması durumunda ortaklaşa kurulan ve bu şekilde görev yapan hükümet, koalisyon hükümetidir.

BUTONA BASILDI

Ülkemizde 1961 Anayasası ile seçim sistemi değiştiğinden, 1980 yılına kadar pek çok koalisyon hükümetleri kurulmuştur. İlk koalisyon 20 Kasım 1961’de AP ile CHP arasında, bunu 25 Haziran 1962’deki CHP-YTP-CKMP, bundan 1 yıl 5 ay sonra CHP- Bağımsızlar, 21 Şubat 1965’ten 22 Ekim 1965’e kadar süren seçim koalisyonu kurulmuştur. 12 Mart 1971’den sonra kurulan iki koalisyon hükümetinden sonra 1974 seçimlerinde hiçbir parti tek başına iktidar olamayınca 26 Ocak 1974’ten 17 Kasım 1974’e kadar CHP-MSP, 31 Mart 1975’ten 21 Haziran 1977’ye kadar AP- MSP-GP-MHP, 1977’deki seçimlerden sonra 21 Temmuz 1977’den 5 Ocak 1978’e kadar AP-MSP-MHP, 5 Ocak 1978’den 12 Kasım 1979’a kadar CHP-Bağımsızlar koalisyonları kurulmuştur. Uzun bir aradan sonra, 24 Kasım 1991’de DYP ile SHP koalisyonu işbaşına geldi. Refah-Yol Hükümeti, ekonomide çok başarılı olmalarına rağmen 28 Şubat postmodern darbesi. Refah Partisi'nin kapatılması. Arkasından tekrar koalisyon hükümetleri başarısızlıkların faturası inanç ve düşünce hürriyetlerine fatura Fazilet Partililere kesildi. Fazilet Partisi maalesef kapatıldı. 2002'de 13 yıllık koalisyonsuz bir dönem için millet butona bastı. Ve AK Parti kuruldu.

B PLANI ERKEN SEÇİM

Bugüne kadar ülke koalisyonsuz yönetildi. Geldiğimiz durum itibariyle kimse sorumluluktan kaçmak istemiyor görüntüsü vermeye çalışıyor. AK Parti hariç kırmızı çizgiler öne çıkartılıyor. Başkent B planlar dolu. B planı erken seçim. Seçim gecesi liderler hemen erken seçimi konuştular. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tekrar seçim dedi. Masada sanki en kuvvetli ihtimal erken seçim kartı duruyor. Koalisyonlardan korkmamak lazım mı? 1973 CHP-MSP koalisyonu Büyük Kıbrıs operasyonunu yapmıştır. Başka bir koalisyonlu Ecevit hükümeti yazar kasayla sarsıldı. İyi işletmeye bakmak lazım. Siyasi ortaklar birbirinden kazanmaya değil, ülkeyi kazandırma temel prensibinden hareket ederlerse koalisyon hükümeti kovalisyon hükümeti olmaz.


ANADOLU SERMAYESİ

Seçimin arkasından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'AK Parti'nin karşısında yüzde 60’lık bir yapı var' demesi doğru değildir. Ya AK Parti-MHP koalisyonu kurulursa bu sözün bir anlamı kalmaz. MHP ile koalisyon, AK Parti tabanında geniş bir desteğe sahip. AK Parti'nin ana omurgasını oluşturan İç Anadolu ve Karadeniz bölgesi tarafında destekleniyor. Çözüm sürecini rafa kaldıracağı için Güneydoğu karşı çıkıyor. Ayrıca MHP'nin lider partisi olması nedeniyle koalisyon da alınan kararların hayata geçmesinde ve meclisteki oylamalarda fire beklenmiyor olması işleri kolaylaştırır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu koalisyona sıcak baktığı biliniyor. Anadolu sermayesi MHP ile AK Parti'nin hükümet kurulmasından yana. CHP-MHP Hükümeti üzerinde durulan seçeneklerden. İki parti arasında dönüşümlü başbakanlık da müzakere ediliyor. Burada sorun MHP'nin HDP'nin dışarıdan da olsa vereceği destek. Sanki bu formül şimdilik rafa kalktı gibi.

AKIL TUTULMASI

CHP'de bir grubun üzerinde çalıştığı koalisyon modeli AK Parti-CHP geniş tabanlı bir hükümet. İki milliyetçi parti muhalefet. İstanbul ve Anadolu sermayesinin destekleyeceği, batı dünyasının da beklediği bir hükümet modeli diyebiliriz. Geniş tabanlı bir hükümet olabilir. 1973'te kurulan CHP-MSP hükümeti daha zor şartlarda ve daha ağır söylemlerin olduğu dönemde kurulmuştur. Başarılı hizmetlerde öncülük ettiler. Kıbrıs Barış Harekatı. Sonuç olarak, bir üst akıl partilere yönelik 'Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeyin, meşru kabul etmeyin' telkini, AK Parti'siz iktidar kurulsun çağrısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Saraydan çıkarılsın' telkinleri akıl tutulmasından başka bir şey değildir. Unutulmasın AK Parti iktidar çoğunluğunu kaybetti ama millet çoğunluğu duruyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap