SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kültürlü olmak
7.09.2019
Kültürlü ve bilgi sahibi olmanın en etkin ve güzel yolu gezmek ve yerinde görmektir. Ne kadar çok gezer ve yeni yerler görürseniz o kadar fazla görgü ve kültür sahibi olursunuz. Sonuçta gittiğiniz yerin en azından adını, özelliklerini öğrenir, görsel hafızanızı besler, ilginize göre az ya da çok bilgi sahibi olursunuz.
Hep derler ya; “Bu millet cahil! Bu millet görgüsüz!”
Nasıl olmasın ki!
Millet ekonomik sıkıntılar sebebiyle zaten ya hiç tatil yapamıyor ya da en az seviyede akraba ziyaretlerini bahane ederek ancak seyahat edebiliyor. Adam bir müzeye ya da ören yerine gidemiyor. Milli parka giremiyor. Tabiat parklarının ancak önünden geçebiliyor. Çünkü önlerinde kocaman bilet gişeleri var!
Bu ülkenin gerçek sahipleri olan vatandaşları, vatanlarının tarihi, kültürel ve doğal değerlerini, güzelliklerini ancak para ödeyerek aldıkları bilet karşılığında gezebiliyor. 
Gezmek, bu ülkenin her bireyinin hakkıdır. Ve bu hakkı giriş ücreti engeli ile elinden alınmaktadır.
Eğer bu milletin, bu ülkenin bireylerinin kültürlü ve bilgili olması isteniyorsa önce bu engel ortadan kaldırılmalı ve Müze, ören yeri, Milli Parklar, Tabiat Parkları gibi yerlerin kapıları bu ülkenin vatandaşlarına ardına kadar açılmalıdır. Bu tür yerlerden giriş ücreti alınmadan da para kazanılabilir. Makul fiyatlandırmalarla; otopark ücreti, tuvalet ücreti, büfe hizmetleri, çay, kafe, restoran hizmetleri, konaklama hizmetleri, rehberlik hizmetleri ile gezilen yerin durumuna göre; piknik malzemeleri kiralanması (mangal, kömür), uygun teçhizat ve giysi kiralanması, gibi hizmetlerden gelir sağlanabilir döner sermaye oluşturulabilir. Hala ısrarla giriş ücreti alınacaksa 1-TL gibi sembolik bir ücret konulmalı ve yabancı turistlerden de kendi paraları üzerinden 1 birimi geçmemelidir.   
Örneğin; Pamukkale travertenlerini görmek için 75 TL ücret alınıyormuş. Manavgat Şelalesini seyretmenin bedeli 7 TL. Topkapı Arkeoloji Müzesi giriş ücreti 96 TL. Topkapı Sarayını gezmek için 72 TL giriş ücreti ödemek zorundasınız. Fiyatlar yüksek olduğu vatandaş içeri giremezken, devlette ziyaret az olduğu için para kazanamıyor. 
Aslında giriş ücretiyle kolay para kazanmak isterken bir milletin cahil kalmasına sebep oluyorsunuz. Netice olarak Necip Fazıl’ın da gibi; “Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya”
Bilmem anlatabildim mi?

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap