SON DAKİKA
SON DAKİKA


Korona'yla yaşamak
1.02.2021

Geçen sürece rağmen Korona salgını tüm dünyada etkisini sürdürmeye, dünyanın en gelişmiş ve güçlü ülkeleri Korona’yla mücadelede büyük sınavlar vermeye devam ediyor. İngiltere’de günlük ölüm sayısı 1200 ler civarındayken, Amerika, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde de durum çok farklı değil. Bunda en büyük etken insanların hala işin ciddiyetini tam kavrayamamaları ve ülkelerin tedbirler konusunda ciddiyetini ve kararlılığını sürdürememesidir. Üstüne virüsün mutasyon geçirmesi ve ölümcüllüğünün artması da eklenince işin ciddiyeti daha da artmış gibi görünüyor.


Korona’yla mücadelede aşının bulunmuş ve etkili olması da henüz yeterli değil. Her zaman en büyük silah olan sosyal mesafe, maske ve temizliğin önemi devam ediyor. Başlarda çok zor gibi görünen temas etmeme ve insanların birbirine mesafe koyma durumu artık oturdu diyebiliriz. İnsanların birbirine karşı en samimi selamlaşma yaklaşımı olan tokalaşma, sarılma, öpüşme gibi kavramlar artık ve uzun bir süre daha geçmişte kaldı ve kabul edildi. Hele yakın çevremizde artan ve arkası kesilmeyen ani ölümler bu kabul edilebilirliği daha da pekiştirdi. Evet ölümler artık daha yakınımızda ve çok fazla. Ölümlerin sosyal medya sayesinde duyulabilirliği ve tekrar tekrar karşımıza çıkması ise ayrı bir sosyolojik mesele haline geldi.


Çok yakından tanıdığımız insanların, hatta aileden birilerinin Korona sebebiyle ölümü acı gerçeği ve işin ciddiyetini daha fazla ortaya koyarken biraz da panik ortamı oluşturuyor. Her ne kadar ülkemizde Korona’yla mücadelede hızlı ve etkili kararlar ve tedbirler alınsa da, sayılar aşağılara doğru düşse de ve aşılama çalışmaları hızlı bir şekilde yürütülse de tehlike hala çok yakınımızda. Sosyal hayatımıza büyük etkileri olan Korona, aynı zamanda ekonomik hayatımızı da çok fazla etkilemeye devam ediyor. Kısıtlamalar ve tedbirler birçok iş alanında özellikle küçük esnaf anlamında kapıları kapattırırken birçok insanı da zor durumda bırakıyor. Bir tarafta sağlık kaygısı bir tarafta geçim kaygısı hayatı zorlaştırmaya devam ediyor. Ancak unutulmamalıdır ki; alınan tüm tedbirler ve uygulanan kısıtlamalar bir an önce bu hastalıktan tam anlamıyla kurtulabilmemiz içindir ve inşallah en kısa sürede sona erer. Korona sonrası hiçbir şey eskisi gibi olmayacak! Koronayla mücadeleyi dünya genelinde değerlendirdiğimizde sürecin biraz daha uzayabileceğini söylemek yanlış olmaz.


Ülkemizde verilen mücadele ise biraz daha ümit verici. Ancak Korona gibi bulaşıcı hastalıklar artık dünyamızın bir gerçeği olarak değişik ad ve şekillerde hayatımızda yer almaya devam edecek. Bunu ister doğal bir durum olarak kabul edin, ister laboratuvarlarda üretilmiş biyolojik savaş ürünleri olarak, ya da sağlık üzerinden oluşturulan ekonomik bir Pazar olarak kabul edin. Bu devam edecek. Küreselleşen ve tüm dünyanın ortak bir pazara dönüştüğü bir dönemde insanların her yere çok kolay ulaştığı, eriştiği bir dönemde bunun böyle olması da doğal bir sonuç olarak değerlendirilebilir. Önemli olan bununla yaşamasını öğrenmek ve yeni refleksler geliştirerek korunabilmek/korunmasını öğrenmektir. Yani en başından beri söylenen en büyük silah hala; Sosyal Mesafe, Maske ve Temizliktir. Önce siz kendinizi koruyacaksınız…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap