SON DAKİKA
SON DAKİKA


Giresun2.OSB ve Teknopark
27.09.2020
Bulancak Pazarsuyu’nda kurulan, Giresun 2. Organize Sanayi Bölgesi, Giresun ekonomisinin, sanayisinin ve ticaretinin gelecekteki en büyük umudu ve yatırımı olmuştur. 2. OSB’ye yönelen yatırım çeşitliliği ve daha yüzde 25 bile olmayan mevcut haliyle bile istihdam başta olmak üzere farkını hissettirmiştir. Yatırımlar tamamlandığında 50’ye yakın fabrikanın dumanı tütecek ve en az 5-6 bin kişilik bir istihdam söz konusu olacak. Sadece istihdam açısından bile bakıldığında 2. OSB Giresun ekonomisi için geleceğin adresidir diyebiliriz. 

Teknopark Farkı! 
Bu kelime şu an için çoklarımız için bir şey ifade etmeyebilir ama teknolojik gelişmelerin baş döndürücü bir hızla ilerlediği bir dönemde, Giresun 2. OSB’de böyle bir birime yer verilmesi ve kurulması yine Giresun ekonomisinin geleceği açısından çok önemli bir adımdır. Ülkemizde bugün atılan bir adımın 10-20 yıl gibi bir süreçte taşlarının yerine oturması ve fayda sağlamaya başlaması hususu dikkate alınırsa, Giresun 2. OSB’de bu sürecin geçen yıl başlamış olması da çok önemlidir. Teknolojik AR-GE altyapısının en önemli ayağı kurulmuştur ve yakın gelecekte Giresun’da da teknolojik yatırımlar ve gelişmeler konuşulacak ve hayata geçirilecektir demektir. 

28 Şubat 2019’da Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Giresun 2. OSB’de yer almasına karar verilen ‘Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş. kurulmuş, sekiz kurucu kurum; Giresun Üniversitesi, Giresun Belediyesi, İl Özel İdare, TSO, Ticaret Borsası, 2. OSB, Karadeniz İhracatçılar Birliği, Bulancak TSO bu kuruluşta yer almıştır. Yaklaşık 10 dönümlük alanda ‘Giresun Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ olarak hizmet vermeye başlamıştır. Yani bu ne demek! Yerel kaynaklı, yerel teknolojik gelişmeler demektir. Teknoparklar, Üniversite-Sanayi iş birliği ile kuruldukları bölgelerde sanayinin gelişiminin desteklenmesi, sanayi kollarının güçlendirilmesi, yenilikçi çalışmaların yürütülmesi, her alanda verimliliğin artırılması, eğitimin girişimciliğe yönelmesi ve rekabet gücünün ulusal ve uluslararası düzeyde artırılması amacıyla kuruluyor. Burada başta Giresun Üniversitesi akademisyenleri olmak üzere bütün bilim insanları şirket kurabilecek olup, akademisyen ve sanayicilerin girişimcilik reflekslerini artıracaktır. 

Giresun’a ve bölgeye önemli katkılar sunması beklenen Teknoparkla ilgili gelişmeleri yakın zamanda görebileceğimizi umuyorum. Teknopark’da kurulacak şirketlerin birçok avantajlı yanlarının bulunduğu, bunlardan en önemlilerinden birisinin şirketlerin belli alanlarda çeşitli vergi muafiyetlerinden yararlanmaya hak kazanması olacağı, açılacak şirketler vasıtasıyla nitelikli iş gücünün artacağı ve istihdama çok önemli katkılar sunacağı ifade ediliyor. Tabi bunlar önemli unsurlar! Ama benim anladığım Teknopark; yeni teknolojiler ve araştırma- geliştirme faaliyetleri ve bunların sonucunda elde edilecek sonuçların/gelişmelerin üretim sanayisine ve ekonomiye kazandırılmasıdır. Yani bir ürün üretiyorsunuz ve bu ürünü yeni teknolojilerle, tasarımlarla ve fonksiyonlarla yeniden ve daha kullanışlı ve daha ekonomik üretim teknolojileriyle donatarak yerel kaynaklı olarak üretebiliyorsunuz.  

Bunun en büyük faydası ise üniversite-sanayi iş birliği ile bir taraftan bilimsel tabana oturturken bir taraftan da patent, tescil ve üretim öncesi aşamalarını tek merkezden yönetebiliyorsunuz. Bir anlamda öncesinde firmaların kendi bünyelerinde kendi imkanlarıyla sürdürdükleri ARGE çalışmalarını tek çatı altında topluyor imkan ve kolaylık sunuyorsunuz. Giresun’da OSB’lerin üretim portföylerine baktığımızda; fındık ve gıda sanayii, tekstil, hafif silah ve savunma sanayii, orta ölçekli makine üretimleri ve teknolojik üretimler ön plana çıkıyor. İşte Giresun’da kurulan bu Teknopark’ da yenilikçi ve AR-GE çalışmalarını bu sektörler üzerinde yoğunlaştırarak katkı sağlayacaktır. Son cümle; Giresun’da geliştirilen ve üretilen bir teknoloji de dünya piyasalarında yerini alacaktır. 
Örneklendirmek gerekirse; BMW (Bavyera Motor Atölyeleri) yerel bir marka ve teknolojidir. Dünyanın en gelişmiş matbaa ve basım makinelerini üreten Heildelberg Markası, yerel bir Alman kasabasının adıdır. Giresun’unda da dünyaca ünlü teknoloji markaları neden olmasın... 

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap