SON DAKİKA
SON DAKİKA


Giresun’da ekonomik veriler iyi gidiyor!
16.08.2020

 

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO), Türkiye’nin ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu araştırmasında Giresun’dan da 3 firma listede yer alırken Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2020’nin 7 aylık döneminde gerçekleştirilen Karadeniz ihracatı içinde yüzde 5’lik payı ile Giresun 9. Sırada yer aldı. 

Firmaların üretimden net satışları temel alınarak hazırlanan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde 3 firmayla yer alan Giresun’un firma sayısının önümüzdeki yıllarda daha da artması beklenirken, bu durumun, hem Bölgemizin hem de Giresun sanayisinin geleceği açısından sevindirici bir gelişme olduğu değerlendiriliyor. Listede Giresun Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı, üretimden net satışı 207 Milyon 172 bin 177 TL olan Yavuz Gıda 88. sırada, üretimden net satışı 179 Milyon 522 bin 148 TL olan Ahmet Ak Gıda 175. sırada, üretimden net satışı 162 Milyon 738 bin 180 TL olan Karadere Tarım Ürünleri ise 238. sırada yer aldı.

Yine Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2020’nin 7 aylık döneminde gerçekleştirilen Karadeniz ihracatının yüzde 5’lik payı ile Giresun 9. Sırada yer aldı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre Giresun’un ihracatında yüzde 25’lik bir artış söz konusu.

Yukarıdaki ekonomik veriler, Giresun’da Sanayi üretim ve ihracatının olumlu gidişatını gözler önüne seriyor. Geçmiş yıllarda sanayi üretimi ve ihracatın yok seviyelerden buralara geldiği göz önüne alınırsa ve ivme bu yönde devam ederse Giresun ekonomisi için umut verici bir gelecekten söz etmek mümkün. Giresun ekonomisinin lokomotifi olan en önemli unsuru kuşkusuz fındıktır. Daha eski yıllarda yoğun fındık sanayisi de bulunan Giresun, son yirmi yıla baktığımızda bu sanayisini büyük ölçüde kaybetmiş, sadece üretimle kalmıştı. Fındıkla ilgili yanlış politikalar ve uygulamalar da fındıktan gelen ekonomiyi bayağı bir sakamete uğratmıştı. Ancak son birkaç yıldır hükümetin fındık politikası değişmiş, destekleme ödemelerinin yanında taban fiyat açıklaması, destekleme alımları, gerek devlet gerekse özel sektör destekli iyi tarım uygulamalarıyla fındık yeniden ekonomiye dönüş ve katkı yapmaya başlamıştır. 
Özellikle Bulancak’ta tesis edilen 2. Organize Sanayi Bölgesi içinde fındık sanayisine yönelik yatırımlar ve diğer sektörlerin de tercihiyle 2. OSB Giresun’un ticaret ve sanayisine dolayısıyla ekonomisine doğrudan katkı yapmaya başladı. Bu katkının gelecek yıllarda katlanarak artması bekleniyor. Zira yaklaşık 500 dönüm alanda tesis edilen 2. OSB’de mevcut durumda sadece 8 fabrika tam olarak faal durumda. Buradaki fabrika ve yatırım sayısı 50’yi bulduğunda Giresun ekonomisine olan katkısını tahmin etmek için biraz daha zamana ihtiyacımız olacak.

Yine yıllarca atıl kalan limanın artan faaliyetleri, havaalanı dahil ulaşım/nakliye alternatiflerinin artması, Karadeniz sahilinde bulunması ve İç Anadolu, Akdeniz ve Orta Doğu ülkelerine yakınlığı ile Giresun avantajlı bir konumdadır. Belki kısa vadede değil ama orta ve uzun vadede doğru planlamalar ve yatırımlarla Giresun önemli bir sanayi ve ticaret merkezi haline gelebilir. Bir zamanlar ekonomik olarak komşu illerden çok daha ilerde olan Giresun bu konumuna tekrar dönebilir. Veriler ve yatırımlar bunu gösteriyor. Gelişen sanayi ve ticaretin tersine göçle de besleneceği öngörülürse Giresun önümüzdeki süreçte ekonomik olarak da güçlü bir yapıyla çıkacak ve yoluna devam edecektir diyebiliriz.



 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap