SON DAKİKA
SON DAKİKA


Farkındalık
21.09.2019
Bu aralar bisikletle yatıyor bisikletle kalkıyoruz. En azından kendi payıma...
Bulancak Belediyesi’nin yürüttüğü Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında yoğun ve dolu bir hafta geçirdik.  Bu arada haftanın 2019 teması “Güvenli Yürüyüş ve Bisiklet Kullanımı” olduğunu da söylemem gerek.
Son zamanların moda tabiriyle birçok sosyal sorumluluk ve farkındalığı bu haftada hayata geçirme fırsatı bulduk. Öncelikle Belediye Başkanımız Sayın Recep Yakar’ın talimatlarıyla Bulancak’ta yapımına başlanan “Entegre Bisiklet ve Engelli Yolu” nun açılışını gerçekleştirdik. Bu açılışın bu haftaya denk gelmesi de hoş bir tesadüf ve fırsat oldu.
İlçede yaşayan insanların hareketliliğini artırmaya yönelik bir bisiklet yolunun tesisi ve bu yolla sağlıklı bireylerin yanında bedensel ve fiziksel engelli bireylerinde düşünülmüş olması çok anlamlı bir hareket oldu. İyi düşünülmüş ve kısmen de olsa uygulanmaya başlanmış önemli bir adım olarak değerlendirilebilecek bu gelişme, gelecekle ilgili umutları artırmıştır. Uygulamada hatalar ve sıkıntılar olabilir. Normaldir. Zamanla ve sabırla çözüleceğini düşünüyorum. “Entegre Bisiklet ve Engelli Yolu” şimdilik pek anlaşılmasa da büyük bir farkındalık adımıdır.
Yine hafta kapsamında; bisiklet kullanımının artması ve bilincinin oluşturulması adına her akşam bisiklet turları, film gösterimi,  söyleşiler ve birlikte yürüyelim etkinlikleri yapılıyor. Fiziki olarak bisiklet kullanımına çok uygun olan Bulancak ve diğer Karadeniz şehirlerinde bisiklet kültürünün çoğalması ve bisikletin şehir içi ulaşımında da tercih edilmeye başlaması adına faydalı bir hafta oldu diyebiliriz.
Hafta boyunca yapılan etkinliklerde yeni farkındalıkların oluşması ise ilginç bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Her ne kadar haftayı Bulancak Belediyesi yürütse de paydaşların katılımı ve sahiplenmesi birlikteliği ve dayanışmayı da beraberinde getirmiştir. Bedensel Engelliler Derneği, Gençlik Derneği ve Türkiye Gençlik Vakfı, Farkındalık Platformu, Bisiklet Topluluğu gibi sivil oluşumların organize çalışması ve sahiplenmesi etkisini ve gücünü pekiştirmiştir. Bu birlikteliğin gelecek yıllarda daha da artması ve yerel yönetiminde desteğiyle organize olması başarıyı artıracaktır.
Atılan adımlar, yeni taleplerin oluşmasına ve eksikliklerin giderilmesine yönelik fikirleri bir araya getirmiş ve birbirine saygılı bir toplumun, dayanışmanın önünü açmıştır. Yeni bilgilerin filizlenmesi ve yayılması artık kaçınılmazdır. Günümüz modern ve teknolojik imkanlarının, giderek hareketsizleştirdiği ve sağlıksız bireyler haline getirdiği bizleri yeniden harekete geçirecek basit ve ilkel bir araç olan bisikletin, ne kadar önemli olduğunu yeniden hatırlamak ve hatırlatmak adına atılan bu adımların devamının gelmesini umuyorum.
Yine bu hafta kapsamında bir farkındalığı daha görebildik! Günümüzün modern ve teknolojik imkanlarının sağladığı konforu da gereğinden fazla abartabiliyoruz. Örneğin; dışarıda  açık havada spor yaparken, yürüyüş yaparken ya da bisiklet sürerken konforumuzu artırmaya yönelik müzik dinleme tercihimizi/yöntemimizi de gözden geçirmeliyiz! Her iki kulağımızı da kapatan/meşgul eden. Yani önemli bir duyu organımızı dışarıdan gelen uyarılara karşı kör eden uygulamadan vazgeçmeliyiz. Her iki kulağımızda da kulaklık varken arkadan gelen tehlikeleri duyamaz, fark edemeyebiliriz. Arkadan gelecek kontrolden çıkmış, ya da dalgın bir sürücünün kullandığı bir aracın gürültüsünü duyamayabiliriz. Onun için illa müzik dinleyecekseniz tek kulakla/kulaklıkla dinleyin. Bu da hayatınızın size kalması için bir uyarı farkındalığı olsun...
Sevgiyle ve hareketli kalın...

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap