SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ekonomik çıkış
2.01.2020

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2018 yılı Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerine göre Giresun, ekonomisi en çok daralan iller arasında yer aldı. Türkiye ekonomisinin %2,83 büyüdüğü 2018 yılında, Giresun eksi %2,81 reel büyüme oranı ile 81 il içinde en sonlarda yer alarak ekonomik olarak dibe vurdu.

Türkiye’de ekonomisi küçülen 16 ilin Karadeniz Bölgesi’nde olması ise en vahimi. Bölgede ekonomisi küçülen iller arasında Trabzon (%-0,37), Tokat (%- 0,39), Samsun (%-1,00) oranlarında küçülürken Sinop (%-2,32) ve Giresun (%-2,81) hem bölgenin hem de Türkiye’nin ekonomisi en çok daralan 2 ili olmuş durumdalar. TL bazında kişi başına GSYH miktarı en fazla düşen il yüzde 6.64 ile Çankırı olurken fakirleşmede Çankırı’yı Sinop ile Giresun izliyor. TÜİK’e göre Giresunlular olarak 2018 yılında % eksi 3,84 oranında fakirleştik. Ekonomik göstergeler ilimiz ekonomisinin günden güne daha kötü bir hal aldığını ortaya koyuyor. Bunun sebeplerine ise iyi bakmak ve görmek gerekir!

 

Bu ekonomik/istatistik göstergelerin bu kadar düşük olmasının en büyük nedenlerinden biri şüphesiz göçtür. Doğu Karadeniz illeri en fazla göç veren sıralamasında da en üstlerdedir. 1960’lı yıllara kadar doğru dürüst ulaşım yolu bile bulunmayan Doğu Karadeniz illerinin en önemli ekonomik girdisi tarımdı. Sahilde; fındık, Çay, yakın geçmişte tütün, mısır ve pirinç gibi ürünler yetiştiriliyor, diğer bölgelerle kıyaslandığında çok az hayvancılık ve balıkçılık yapılıyordu. Ancak sanayi ve turizm hala daha yok denebilecek kadar az! En önemli tarımsal üretimlerden olan fındığın sanayisi ise ağırlıklı olarak sadece iç haneden öteye geçememiş. Yakın geçmişte kalan ve önemli ekonomik katkı sağlayan Fiskobirlik üretimleri uzun süre ara vermişti. SEKA kapandı. Liman yıllarca atıl kaldı. Komşu iller son dönemde atağa geçerken, Giresun hep kabuğuna çekildi. Bunda gelecek planlamalarının ve yanlış yatırım politikalarının payı büyüktür.

 

Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus var! TÜİK’in açıkladığı bu istatistik veriler 2018 yılına ait ve günümüz dahil son30-40 yılın yansımasıdır diyebiliriz. Ortaya çıkan tablo çok karanlık ve umut kesici olsa da son birkaç yıldır yaşanan gelişmeler o kadar kötü değil. Her şeye rağmen Giresun ve diğer Karadeniz illeri potansiyelleri olan ve bu potansiyelleri fark eden bir gelecek vaat ediyor diyebiliriz. Giresun’un sanayisinin ve ekonomik gelişiminin bu kadar gecikmesinin en büyük sebebi yanlış planlamadır demiştik. Bunun en gerçek örneği Organize Sanayi Bölgesinin merkezde olması tercihidir. Coğrafi olarak zorlu bir alan seçilmiş ve yatırımlar için tercih edilmemiştir.

 

Hala daha Giresun 1. Organize Sanayi Bölgesi yatırımcıların tercih etmediği, edenlerinde pişman olduğu bir alan. Ancak Bulancak’ta tesis edilen 2. OSB bu kötü gidişatı durdurabilecek, geçmiş hataları telafi edebilecek bir adım olmuştur. Yatırımcıların sıraya girdiği, yatırım çeşitliliği ve istihdam potansiyeliyle Giresun’un ve bölge ekonomisini kurtaracak en önemli gelişmedir diyebiliriz. Giresun limanının yeni yatırımlarla faaliyetlerini artırması, her ne kadar şehrin önünü kapatan bir görüntüye sebep olsa da ekonomik gelecek açısından umut vericidir. Ordu- Giresun havaalanının hayata geçmesi, Doğalgaz’ın geçte olsa bölgeye gelmiş olması/gelmeye devam etmesi gibi alt yapının iyileşmesi, Fiskobirlik gibi tarımsal birliklerin yeniden güçlenmesi ve bunun yanında özel sektörün bölgeyi tercih etmesi bu kötü tabloyu yakın gelecekte değiştirecektir.Çünkü Giresun başta olmak üzere Doğu Karadeniz illeri ulaşım başta olmak üzere, enerji yatırımlarını yeni tamamlamaya başlamış ve bu yatırımlar hala sürmektedir. Bunlar tamamlandığında potansiyellerini ortaya koyacak ve doğru politikalar ve teşviklerle de istenen ekonomik çıkışı yakalayacak potansiyele ulaşabilir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap