SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bireyselliğin Yalnızlığı!
10.10.2019

Haber; “Ankara’da 29 Kasım -2 Aralık 2018 tarihleri arasında yapılan 15 yaş altı Ferdi Türkiye Halter şampiyonasında; Giresun’u Temsil eden Cansu Bektaş 40 kg bayanlarda Türkiye 1.si, koparma, silkme ve totalde Türkiye rekoru kırdı. Yine aynı şampiyonada Giresun’u temsil eden Serkan Turan 49 kg erkeklerde Türkiye 2.si ve silkme de Türkiye rekoru kırdı.” 

Son yıllarda yerel gazetelerin kıyısında, köşesinde ve sosyal medyada böyle haberleri çok sık görüyoruz. Görüyoruz ve unutuyoruz. Sonrası-devamı yok! Kimse o çocukların başarı hikayelerini ve sonrasında ne olduklarını bilmiyor… 

Ve asıl acı olan; bu çocuklar bireysel mücadelelerine devam ettikleri sürece sporcu kalabilecekler. Vazgeçtikleri anda sporcu kimlikleri ve başarıları geçmişte sadece tatlı bir anı olarak kalacaktır. 

Türkiye’de ki ferdi sporların gerçeği maalesef budur! 

Türkiye'de özellikle ferdi sporlarda imkânsızlıklar üst seviyede ve başarı çoğunlukla kişisel çabalarla geliyor. İlgi ve destek ise ancak başarıdan sonra geliyor. O da bir noktaya kadar. Onlarca spor dalında yüzlerce, binlerce yetenek imkânsızlık ve ilgisizlik nedeni ile daha yolun başında vazgeçiyor. 

Maalesef Türkiye'de spor denince akla sadece futbol geliyor ve neredeyse tüm alt yapı yatırımları ağırlıklı olarak futbola yapılıyor. On milyonlarca liralık maliyetleri bulunan futbol arenaları her yerde yükselirken, diğer branşların tesisleri ya çok az ya da hiç yok! 

Mesela son yıllarda tesis edilen yüzme havuzlarının çoğu doğru dürüst işletilemiyor bile. Örneğin, Giresun’da var olan olimpik havuz tadilata alınarak adeta yeniden inşa edildi. İnşa sürecinde komşu illerin tesislerine düzenli gidemeyen sporcuların çoğu mağdur olmuş hatta sporu bırakanlar bile olmuştur. Yine de Giresun’da yüzme sporuyla uğraşan sporcular şanslı. Havuz yeniden hizmete girdi. Havuzun hizmete girmesiyle Giresun’da yüzme sporunda başarı grafiğinin artacağını da şimdiden söylemek mümkün.

Yine bir diğer örnek olan Atıcılık poligonları (Trap-Skeet), Türkiye’de hiç yok denecek kadar azdır. Olimpik bir spor olan atıcılık branşında ülkemizde tek olimpik poligon Mersin’dedir. Oysa Avcılık gibi geniş bir kitle altyapısı olan bu sporda tesisleşme olsa bir kaç yıl içinde dünya çapında başarı getirecek sporcular yetişebilir. Diğer birçok branşta olduğu gibi atıcılık sporunda gelen başarılara baktığımızda ise 20-30 yıldır aynı sporcularla devam edildiğini görebilirsiniz. Bu sporcularda sadece tesis olan illerden çıkıyor. Diğer illerden bu branşta sporcu yetişmesi ve başarı gelmesi imkansız. Yani sporda birilerinin tekeline girmiş durumdadır. 

Yetenekli ve kişisel çabalarıyla mücadele veren bireysel sporcuların hızla yükselmesinin ve başarıyı yakalamasının sebebi ise ironik olarak, tesislerin az olması ve az sayıda sporcunun yetişebilmesidir. Bu açıdan baktığımızda olumlu bir durum gibi gözüken aslında dezavantajlı bu durum, tesisleşmeyle başarıları daha da yükseğe taşıyacak ve yetenekli sporcuların yetişmesinde fırsat eşitliğini de beraberinde getirecektir. 

Diğer bir konuda iyi antrenörlerin yetişmesi meselesi ki; tesisleşmenin yanında antrenör de iyi olursa başarı da artacaktır. Yukarıdaki örnekte halterde başarıyı yakalayan bu çocukların keşfedilmesi ve yetişmesindeki en büyük faktörün antrenörleri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Sonuç olarak, Türkiye'de ferdi sporların gelişimi ve başarıların artması için birinci öncelik yaygın bir şekilde tesisleşme ve iyi antrenörlerin yetiştirilmesidir diyebiliriz. 

Umarım Türkiye’de tesisleşme ve iyi antrenörlerin yetişmesi anlamında olumlu gelişmeler yaşanır, tüm illerde fırsat eşitliğine kavuşan yetenekli sporcular yetişir ve dünyada spor anlamında başarılarıyla konuşulan bir ülke haline geliriz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap