SON DAKİKA
SON DAKİKA


2020
4.01.2021

Zor bir yılı geride bıraktık. 2020 felaketler, hastalıklar, savaşlar ve acılarla geçti. Ama bir o kadar da yeni başlangıçlar, keşifler ve umutlarla dolu bir yıl da oldu. Tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen Korona salgını hala etkisini sürdürürken, ülkemizde yaşanan deprem, sel, yangınlar gibi felaketlerde canımızı yaktı. Adeta bir felaketler yılı gibi geçen 2020 hepimizin hafızasında derin etkiler ve hatıralar bırakırken, 2021’in tüm acıların geride kaldığı bir yıl olmasını diliyor ve umut ediyoruz.

Diğer taraftan 2020 ülkemiz adına birçok müjdenin, keşfin ve atılımın hayata geçtiği bir yıl oldu. Uzun yıllardır süren petrol ve doğalgaz gibi enerji kaynaklarının bulunduğu bir yıl oldu. Karadeniz’de 405 milyar metreküplük doğalgaz rezervi en büyük müjde ve keşif olurken, devam eden arama faaliyetleri gelecek adına büyük umutlar vaat ediyor. 

Bilindiği gibi ülkemiz petrol ve petrol bazlı enerji üretiminde neredeyse yüzde yüz dışa bağımlıdır. Ülkemizdeki motorlu taşıtların fazlalığını da göz önüne alırsak bu bağımlılığın ve ekonomik bedelin ne kadar büyük olduğunu siz hesaplayın. Petrolün yanında doğalgaz üretimi de olmayan ülkemiz son yıllarda yaygınlaşan doğalgaz kullanımı ile de bu ekonomik bağımlığını sürekli artırmaktadır. İşte devletimiz 100 yıldır baskılanan ve dışa bağımlı bırakılan enerji ihtiyaçları için son yıllarda büyük hamleler ve çabalar içinde büyük bir mücadele vermekte, nükleer enerji de dahil olmak üzere, alternatif ve yenilenebilir enerji üretimlerine, HES’ler, doğalgaz ve petrol arama faaliyetlerine hız vermektedir. En büyük ekonomik savaş olan enerji savaşlarında büyük mesafeler kaydeden devletimiz, enerjide dışa bağımlılığımızı büyük ölçüde ortadan kaldıracak hamleleri ard arda atmıştır. Karadeniz’de ve Doğu Akdeniz’de devam eden arayışlar ve şimdilik Karadeniz’de bulunan 405 milyar metreküplük doğalgaz rezervi ülkemizin enerji bağımlılığını sona erdirecek önemli bir başlangıç olmuştur. Güçlü bir ülke olmanın ekonomik ve stratejik anlamda tek ve en büyük çıkışı enerjide kendi kendine yeterli olmaktır. Büyük enerji kaynakları rezervlerinin yanında, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek ve bu yönde teknolojilerle ilerlemekte dışa bağımlılığı azaltacak önemli bir alternatiftir. Türkiye’de bu anlamda kendi kendine yeten ülkeler arasında yerini alacaktır/almıştır.

Yine başta savunma sanayi ve teknolojisi anlamında büyük atılımların yılı olan 2020 yılında, üretilen İHA, SİHA ve TİHA araçlarımız, hafif silah sanayindeki ve mühimmat üretimindeki başarılarımız dün dünyanın şaşkınlık ve hayretle izlediği gelişmeler olmuştur. Bu başarı, geliştirme ve üretimini ötesine geçerek bizzat savaş alanlarında kendini ispatlamıştır. Türkiye’nin Akdeniz ve Libya’daki etkisi ve başarısı, Suriye’deki başarısı, terörle mücadeledeki başarısı ve son olarak Azerbaycan-Ermenistan savaşında Türk savunma sanayi teknolojisi ürünlerinin ve SİHA’larının başarısı tartışılmaz bir şekilde ortaya konmuştur. Sanayi ve teknoloji alanındaki gelişimini silah ve savunma sanayisindeki gelişmelerle sınırlandırmayan ülkemiz; elektrikli araba, solunum cihazı, dünyanın en zengin Bor kaynaklarına sahip olarak, Bor’a dayalı teknolojilerin geliştirilmesinde, birçok milli teknolojinin ve en önemlisi yazılım teknolojisinin geliştirilmesinde büyük mesafeler kat etmiştir. 

Ülkemizde elde edilen bu başarılar, son yıllarda ülkemiz üzerinde kurulmaya çalışılan ekonomik baskılara rağmen baş döndürücü bir ivmeyle devam ediyor. Evet 2020 zor bir yıl oldu ve inşallah tüm zorluklarıyla geride kaldı. 2021 ve gelecek yıllar, ülkemiz ve milletimiz için başarılar ve atılımlar yılı olsun.  

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap