SON DAKİKA
SON DAKİKA


FINDIKTA YABANCI TEKELİ
17.07.2018

Türkiye’de üretilen fındığın fiyatında ve ihracatında yabancı şirketlerin etkisi artacak...

Ferrero gibi çok uluslu şirketler ülkemizde fındık piyasasında giderek etkinliğini artırıyor. Pazar paylarını her geçen gün daha da artırıyor. Tarım ve hayvancılık sektöründe her alanda görülen yabancı tekeli fındıkta da kendini göstermeye başladı.

Diğer yandan fındık fiyatı sürdürülebilir olmadığı için üreticilere güven vermiyor. Çünkü mazot, gübre ve ilaç fiyatlarının yüksek
olması üreticilerin üretim maliyetlerini arttırmaktadır. Üretimi olumsuz etkileyen tüm faktörler göz önünde bulundurularak açıklanan rekolte tahminlerine dayalı olarak üretim maliyetine enflasyon tahmini, kar marjını ve gerçek gelir payı eklendiğinde bu yıl fındık piyasasının açılış fiyatının 15.30TL.olması gerektiği kanaatindeyim.

Dünya fındığının %76’sını üreten Türkiye’de rekolte oyunlarıyla tütüne benzer senaryoların hazırlandığını görmek lazım. Bundan sonraki yıllarda ihracatçı firmaların fındık piyasasında etkileri artacak ve piyasayı istedikleri gibi yönlendireceklerdir.

Tütünde olduğu gibi fındıkta da üretici para kazanamayacak ve toprağını elde çıkarmak zorunda kalarak fındık üretimi bitme noktasına gelecektir.

Fındık üreticisini rahatlatmak için İtalya’da olduğu gibi en az gelecek üç yıl için garanti fındık fiyatının belirlenmesi gerekiyor. Türkiye’de yetiştirilen fındıkta verim sorunu vardır. Fındık yetiştiren ülkelerde dekar başına verim ortalama 200 kilogram dolayında
iken ülkemizde dekar başına verim 75 kilogramdır. Gençleştirme, toprak derinliğini artırma, sertifikalı fidan kullanma ve bahçeleri yenileme gibi tekniklerle verim arttırılarak dekar başına daha fazla gelir elde edilebilir.

Diğer yandan “Tük fındığı” tanıtım faaliyetleri yoğunlaştırılmalıdır.

Uluslararası piyasada fındık önemli bir ürün haline gelmiştir. Çikolata ve gıda sanayi piyasasında talep edilen fındığı dünya ithalatının dörtte üçünü ülkemiz yetiştiriyor. Türkiye son 5 yılda yapılan fındık ihracatından 10 milyar dolar gelir elde etmiştir.

Üreticilerin geçen yıldan fındık devir stokları yoktur.

Bu yıl 450 bin ton dolayında iç fındık ihraç edileceği ve ihracatın iç tüketimi kısıtlayabileceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle üreticilerin fındığı ihtiyacı kadar satmaları ve emanete vermemeleri doğru olacaktır. Üreticiler sabırlı olurlar, 15 Ağustos tarihinden önce toplamazlar ve piyasa hareketlerini takip edebilirlerse fındıklarını gerçek fiyatla satabilirler.

Fındık üreticilerinin kafasını karıştıran rekolte söylemlerinin ortadan kalkması kaliteli fındığın her an piyasada olmasına bağlıdır. Bu nedenle gerçek fındık piyasasının oluşması ve üreticinin hak ettiği geliri elde edebilmesi için lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılarak uygulamaya konulması kaçınılmaz hale gelmiştir.

Trabzon, Ordu, Giresun, Düzce bu dönem Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan fındığa el atmasını bekliyor... Fındık üreticisinin adeta gözü kulağı Devlet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'da. Zira Cumhurbaşkanımızın Trabzon mitinginde ‘Fındığa
el atacağız’ sözü fındık üreticisini bir hayli umutlandırmıştı.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap