SON DAKİKA
SON DAKİKA


Aksaya aksaya aksa!
25.12.2018

Türkiye'de özelleştirmeler bazı kurum ve alanlarda zorunluluktu. Atıl, işlevsiz ve sürekli zarar eden kamu kurumlarının özelleştirilmesi ülkemize çok büyük yararlar sağlamıştır. TEK'in özelleştirmesi gündeme geldiğinde, destek verenlerden biri de bendim. Destek verme amacımda ilçelerde, beldelerde, köylerde yaşanan aksaklıklardı.

TEK özelleştirildiğinde köylerdeki elektrik hatları yenilenir, teknolojik gelişmelere ayak uydurulur, hizmet kalitesi artar, elektrik arızalarına ve diğer sorunlara anında müdahale edilir diye düşünüyordum. Bölgemizde özelleştirilen TEK'in yerini AKSA aldı. AKSA'nın ilk icraatı sokak lambalarını sökme olduk. Ardından kaçakların önleneceği gerekçesiyle bütün elektrik saatleri değiştirildi ve saatler evlerin dışına alındı. Elektrik faturalarını bir gün geç ödeyenlerden kesme bağlama ücreti alınmaya başlandı. Herkes TEK'in özelleştirmesinden çok iyi hizmet beklerken adeta dağ fare doğurdu. Hafta sonu Maçka Hamsiköy vadisindeydim. Vatandaşlarla sohbet ettim. Sohbetlerimizde kış ve yaz mevsiminde bu vadinin çok güzel olduğunu adeta resim tablosunu andırdığından söz ettik.  Gürgenağaç köyü muhtarı Yahya Can burada hemen söze girdi ve kışın gelmemesi için dua ediyoruz diye çıkıştı ve şöyle devam etti: "Kış geldi mi, elektrik bir gidip, bir geliyor. Rüzgâr esmesini istemiyoruz. Hemen elektrikler kesiliyor. TEK döneminde en azından hızlı muhatap bulurduk, şimdilerde ise arayıp arızayı bildireceksin not alınacak, ondan sonra iş yapılacak. Bu vadide 30 yıldır elektrik telleri değişmedi. Kime gitmiş isek bir sonuç alamadık."

AKSA'NIN FATURA OYUNLARI

Yaklaşık bir yıldan fazla bir süredir, vatandaşlar elektrik faturalarının kabarıklığından şikayet ediyor. AKSA, son aylarda 20 günde bir fatura kesmeye başladı. Öyle ki, bir önceki ayın 30'unda kesilen faturaların son ödeme tarihi ayın 19'uydu. Şimdi ise 30’unda yazılan faturaların son ödeme tarihi ayın 10'u olarak belirlenmiş. Ödeme süresi yaklaşık 10 gün kısaltışmış. Otuz günde 100 TL gelen fatura, şimdi 190 TL geliyor. Oturduğum sitede 30 faturaya da baktım durum bu. Şimdi buradan sormak gerek, AKSA bu uygulama ile neyi amaçlıyor?

Ödeme süresinin kısalmasına tepki gösteren vatandaşlar, “Bu dönem çıkan faturayı görünce şok olduk. Zira yıllardır çıkan faturanın 1 aylık ödeme süresi vardı. Ama şuan çıkan faturaya bakıyoruz 30.11.2018 tarihinde sayacımız okunmuş; son ödeme tarihi de 10.12.2018 olarak belirtilmiş. Arada vatandaşa tanınan süre 12 gün olarak reva görülmüş. Maaşını ayın 15’inden önce alan kaç kişi var. 10 günlük sürede nasıl ödeme yapacağız. Bu uygulama ile gecikme zammı ödenmeye zorlanıyoruz” sözleri dillerden dillere dolanıyor .


TEK'in özelleşmesinden sonra faturalar için 12 günlük ödeme süresi konulduğunu ve eskiye göre sürenin neredeyse 2/3 oranında azaltıldığını belirten vatandaşlar, “Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nin Madde 21 (c) fıkrasında 'Perakende satış lisansı sahibi tüzel kişi tarafından düzenlenen ödeme tarihinden en az on gün önce müşteriye tebliğ edilir' denilmektedir. Konu her ne kadar yönetmelikte açık olsa da aynı yönetmelik, kamu döneminde zaten fahiş elektrik fiyatlarıyla beli bükülen tüketiciyi daha fazla zora sokmama adına abonelerin lehine işletilerek ödeme için bir ay süre tanınıyordu. TEDAŞ’ın devrinden sonra fatura ödeme tarihlerinin ilgili yönetmeliklere aykırı olarak kısa tutulmasıyla aboneler üzerinde psikolojik bir baskı oluşturulmaktadır. İnsanlarımız bir çok toplumsal ve ekonomik sorunun yanı sıra bir de gecikme kabusu ile tedirgin edilmektedirler. Ödeme süresinin kısalığından dolayı ödenmeyen faturalar nedeniyle açma, kapama ücreti, gecikme ücreti gibi cezai uygulamalar vatandaşları mağdur etmektedir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap