SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kıbrıs’ta Singapur Modelini Anlamak
19.07.2020

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay'ın (@fuatoktay) "KKTC'nin Singapur gibi olmasını hedefliyoruz" açıklamasını kasıtlı olarak ülke içerisinde çarptıran ve bizzat gündem olmaması adına gayret gösterenler olmuştur. Türk Devlet aklı nasıl bir model üzerinde Kıbrıs Türklerinin geleceğini düşünmektedir?

Türkiye Kıbrıs Türklerinin ekonomik anlamda bölgede imrenilen bir model olmasının yolunu açmak için hazırlıklar yapıyor. Maraş'ın açılacak olması anılan Singapur projesinin ilk adımı. Maraş ile deniz yetki alanları üzerinden bizzat Ortadoğu'ya ve dar boğaz konumunda Doğu Akdeniz'e açılım olacak. Maraş ile mavi turizm, mavi ekonomi hamleleri olacak. KKTC Singapur modeline geçmesi halinde serbest ticarete göre kendisi küçük bir ada ama ekonomisi büyük ülke olacak.

Kısaca Türkiye Kıbrıs Türklerinin ekonomilerini dünyaya açmanın hazırlığını yürütüyor. Bizzat Türkiye'nin 2019 Sürdürülebilir Kalkınma Programında Kıbrıs Türklerinin ekonomik anlamında gelişimi, ulaşımdan turizm ve enerjiye, eğitime kadar pek çok anlamda kalkınması hedeflenmiştir. Anılan hedefler Erdoğan'ın kararı ve Sayın Oktay'ı Kıbrıs işlerinden sorumlu Başkan Yardımcı ataması ile ilerletilmiştir. Kıbrıs'ta ekonomik anlamda bir darboğaz yaşayan KT, Türkiye'nin yakın takibindedir. Kıbrıs Türkleri yalnız ve çaresiz değildir, kaygı içine girmemelidir.

KKTC'nin hantal ekonomisinden kurtulmak için Türkiye, KKTC'ye yerli üretici ve esnafı kalkındırılması, hibe dağıtılması, proje esaslı destek programları sunmaya devam etmektedir. Fakat bu imkanlar KT'ne detaylı anlatılmamaktadır. Kalkınmaya dayalı programlar anlatılmalıdır.

Mesela kimi hibelerden haberdar olan vatandaş bizzat proje yazımından anlamadığı için proje yazıcı olarak İngiliz pound ücretlerle proje yazdığı bir pazar ortamda nasıl köylü para bulup başvursun. Engel üstüne engellerle ilerlemek zordur. Türkiye düşmanımız değildir. Ancak, kasıtla TR yardımları saman altı ediliyor. Sanki Türkiye'nin katkısı yok, K. Türklüğü çaresiz gibi kaygı inşası yapılıyor. Oysa Anavatan sadece KT'nin yaşam kalitesinin artması, refahı, güvenliği, geleceği için ekonomik temelde kalkınmaya odaklandı. Singapur modeli budur.

Türkiye ekonomik anlamda KKTC'nin serbest bölgesi olmalıdır. KKTC'nin denizcilik anlamında tersanecilikte geliştirilmesi, getirilen su ile bölge ülkelerinde enerji diplomasisi bağlamında stratejik güçle diplomatik atakta bulunması TR'nin Singapur projesidir. Buna sahip çıkmalıyız. Singapur dünyada en hızlı yatırımcı kabul eden ülke. Serbest bölgeleri var. Ya KKTC? Herhangi bir yatırımcı dışardan gelip iş yapmak istese ya batıyor ya tekrardan ülkeyi terk ediyor. Bürokratik zorluluklar oluşturuluyor. Oysa Anavatan destekleri ile refah bir gelecek inşa edebiliriz.

Bugün Kıbrıs Türk halkının düşünmesi ve tartışması gereken ekonomik refahı olmalıdır. Singapur modeli ile KKTC'de oluşturulan ekonomik zorluklar ve kasıtlı bir şekilde KT refahının artmasını engelleme çabaları son bulacaktır. KT gençlerinin gelecek kaygıları son bulabilecektir. Ekonomik refaha ulaşılmaması maksadıyla müzakere süreçleri ile önü kapatılan Kıbrıs Türkleri artık Türkiye'nin sağlayacağı ekonomik fırsatlarla kalkınmaya odaklanmalıdır. Unutulmasın ki Maraş'ın açılması büyük bir ekonomik ivme olacak ve dünyanın ilgi odağı haline getirilecektir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap