SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yeni dönem
5.03.2022

Merhabalar.

Salgında ikinci yılımızı Omicron varyantı ile tamamladık. Bundan sonra neler görürüz, salgın ne hızda ilerler, bekleyip göreceğiz. Şu anda tek gerçek var, o da pandeminin henüz bitmediği fakat hızının azaldığı gerçeği. Sağlık Bakanımız bir kaç gün önce salgında uygulanan tedbirlerle ilgili yeni düzenlemeleri açıkladı. Bu düzenlemeleri iyi anlamak ve “salgının bittiği” şeklinde yorumlamamak, bundan sonraki dönemde yaşayacaklarımız açısından çok önemli. Bir kaç madde ile açıklanan bu yeni düzenlemelerle ilgili uygulamalar konusunda mutlaka başka planlamalar yapılmıştır ve açıklanacaktır ama özellikle “Kapalı ortamlarda havalandırma yeterliyse” gibi somut kriterleri olmayan tanımlama bizi biraz zorlayacak gibi duruyor. Belki de gerçekte yeterli havalandırma sistemine sahip olmayan bir işletme havalandırmasının yeterli olduğunu söyleyecek ve maskesiz bir arada bulunmaya izin verecek. Havalandırma yeterli olmasa da ticari kaygı ve talep, bir pencereyi açık tutarak havalandırmasının  “yeterli” olduğunu söylemesini sağlayacak. Bu nedenle havalandırma konusunda “yeterlilik” kriterleri de somut maddelerle belirlenmeli ki mutlaka bakanlığımızın bu konuda bir çalışması ya da planlaması vardır ve ilerleyen günlerde açıklanacaktır.

Kişilerin inisiyatifi ile değil de, kurallara göre hareket etmek toplum sağlığı açısından daha faydalı olacaktır. Kurallar uygulanırken bile uyum konusunda hassasiyet göstermeyen bir kesim hep oldu ve olmaya devam edecek. Bunlara “zorunluluk” adı altında uygulatılabilen kullanım şimdi mevcut olmayacak. HES kodu sistemi ile takip de yapılmayacağından, belki de Covid olan ama bulaş konusunda hassasiyet göstermeyen birisi bir mekana gidecek, oturacak ve havalandırmasının yeterli olduğunu düşündüğü bir yerde de maskesini çıkaracak. Bu da başkalarına bulaşı kolaylaştıracak. İşte bu nedenle ek tanımlamalar, kurallar gerekli. Özellikle altta yatan kronik hastalığı bulunanlar, 65 yaş üzerindekiler, aşı yapılmayanlar ya da aşıları olup hatırlatma dozu eksik olanlar ve aşısız çocuklar için risk oluşturan bir durum olacak.

Tedbirlerde yeni döneminde bizlere yani tüm topluma bireysel korunma anlamında daha çok iş düşecek. Aslında hep olması gerekeni bu dönemde daha hassasiyetle uygulamak durumunda olacağız. Peki ne yapacağız? Hepimiz kendimizi koruyacağız. Riskli gördüğümüz yerlerde bulunmayacağız, bulunmak zorunda kalırsak da maskemizi hiç çıkarmayacağız, korunma düzeyimizi arttıracağız. Şikayetlerimiz var ise ya da pozitiflik saptanmış ise de, başkalarını korumak için uzak duracağız, maskemizi doğru ve etkili kullanacağız. Ya da bunların hiç birisini önemsemeyen, dikkat etmeyen, “aman boşver” diyen grupta yer alıyorsak da, davranışlarımızın bireysel ve toplumsal vebalini taşıyacağız. Daha güzel günlere ulaşmak dileğiyle. Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap