SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ya o kapı açılsaydı?
25.09.2020

Merhabalar,

Birkaç gün önce bir hastanede, hastaya müdahale edilen ameliyathaneye girmeye çalışan hasta yakınlarını engellemek için kapıda bariyer oluşturan sağlık çalışanlarının görüntülerini izledik. Olayın başını ve sonunu bilmesek de, bir ameliyathane kapısındaki sağlık personellerinin bu görüntüsü bile olayın vahametini anlatmaya yetti. Öncelikle ameliyathane, cerrahi müdahalenin yapıldığı, sağlık personelinin bile özel kıyafetlerle içeride bulunduğu bir alan yani oraya normal şartlarda da kimse elini kolunu sallayarak giremez. Her uygunsuz giriş sonraki müdahaleler için enfeksiyon riski oluşturur çünkü. Neden ne olursa olsun her yerin bir kuralı var ve bu kurallara uyulmak zorunda. Kapıda bariyer oluşturulan yer ameliyathane değil de acil müdahale odası, poliklinik ya da servis girişi olsa da durum değişmez aslında, hastanenin her alanına hasta ve hasta yakınlarının kabulü mümkün değil. Üstelik hastanın yanında bulunan sağlık personeli içeriye girmemeniz gerektiğini söylüyorsa mutlaka bir nedeni ve bir bildiği vardır. Haberin ayrıntısında hasta yakınlarının, hayatını kaybeden sevdiklerini görmek için içeriye girmeye çalıştıkları olsa da, hiçbir neden bu davranışı haklı kılmaz.

Olayın gerçekleştiği sırada o ya da başka bir hastaya müdahale eden doktor, hemşire, sağlık memuru, acil tıp teknisyeni, o an orada bulunan temizlik personeli veya herhangi birinin bu durumdan etkilenmemesi mümkün olabilir mi sizce? Tüm dikkati hastada olması gereken bir hekimin ve diğer sağlık personellerinin dikkatini dağıtmak, hastaya yapılacakları engellemekten başka bir işe yarayabilir mi ki? Veya kapının arkasında içeriye girişi engelleyen sağlık personellerini görevinden alıkoymaya kimin hakkı var?

Ya o kapı açılsaydı? O zaman bu davranışın müdahale edilen o hasta veya başka hastalara bir faydası olacak mıydı? Neler olabileceğini düşünmek bile istemiyorum çünkü daha önce gördüklerimiz, duyduklarımız ve yaşadıklarımız bize pek de iyi şeyler olmayacağını düşündürüyor.

Bu tarz davranışlar sergilemek, hekim ve yardımcı sağlık personeli üzerinde gerilim oluşturmak, yapılacak müdahaleleri zorlaştırmaktan öteye gidemeyeceği için, sevdiğinizi düşündüğünüz insana farkında olmadan zarar vermenize neden olacaktır. Biz hekimler ve tüm sağlık çalışanları için tüm hastalarımız kıymetli, tüm hastalarımız önemli. Bizler hastalarımızın iyi olmasını, şifa bulmasını isteriz ve bunun için emek verir, çaba gösteririz. Hastasına zarar vermek isteyen bir hekim olabilir mi? Mümkün değil bu.

Bizler için en zor durumlardan biridir hasta yakınlarına sevdikleri bir canı kaybettiklerini söylemek. Ve işin ilginç yanı, yılların geçmesi ile kazanılan mesleki tecrübe de bu durumda pek işe yaramaz, her defasında yürek sızlatır çünkü her bitiş zordur, sancılıdır ve üzer. 

Bir hastaya yardımcı olmaya çalışırken sözel ya da davranışla yapılan olumsuz bir tutum bazen tüm günümüze yansır, motivasyonumuzu bozar, sonraki hastalarımıza yaklaşımımızı etkiler. Kaybettiğimiz tüm canlar için üzülürüz, bazen günlerce düşünürüz, bazen yıllar geçse de ismini, varlığını unutmayız. Bazen yüreğimiz sızlasa da güçlü görünür, bazen bizler de duygularımıza yeniliriz. Sonuçta bizler de insanız.

Şiddetin hiçbir çeşidi kabul edilemez, kadına, eşe, çocuğa, hekime ya da sağlık çalışanına olması ya da bir nedeni bulunması da bu davranışı haklı kılmaz. Canla başla, kendi canını riske atarak, sizin gördüğünüzün arkasında bir o kadar da görmediğiniz şekilde çalışan tüm hekim arkadaşlarım ve yardımcı sağlık personellerimiz yani bizler için hastalarımızın gerçekten kıymetli olduğunu lütfen unutmayın.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap