SON DAKİKA
SON DAKİKA


Üzmeyelim, üzülmeyelim
17.04.2021

Merhabalar Salgının son dönemde giderek artan hasta sayıları artık hastaneler ve yoğun bakım ünitelerine yansımaya başladı. Tüm uyarılara rağmen de artmaya devam ediyor. Son dönemde gördüğümüz bulaşlar sıklıkla aile içi. Dışarıdan virüs alan bir kişi tüm ailenin enfekte olmasına, hatta aile bireylerinden birinin ya da daha fazlasının kaybına neden olabiliyor. Bu nedenle şu dönemde özellikle dışarı ile yoğun teması olanların aile içinde de korunması, bulaştırma açısından ev içerisinde de, özellikle riskli gruplar varsa gerektiğinde maske kullanması ve mesafeye dikkat etmesi çok önemli. Hep söyledik, yeniden hatırlatalım. Aşının koruyuculuğu 2.dozu yapıldıktan 10-15 gün kadar sonra başlıyor ve aşı yapılmanız sizi mutlaka koruyacak anlamına gelmiyor. Ölçülmüş yüksek antikor titresinde bile korunmanızın tam olduğunu söyleyemeyiz. Bu nedenle aşınızın olmasının, maske-mesafe-hijyen olmadan korunacağınız manasına gelmediğini unutmayın.

Aşılı dahi olsanız, korunma tedbirlerini uygulamak mutlaka gerekli. Aşıya ulaşmış grupta iseniz aşınızı mutlaka olun. Aşının bir koruyuculuğu mevcut, kimi ne kadar koruyacak bilmiyoruz ve ağır hastalık tablosu ile Covid19’a bağlı ölümü belirgin şekilde azalttığı gerçeği bulunmakta. Hastalarımızın büyük çoğunluğu aşı olmamış, hatta bir kısmı da aşı sırası gelmesine rağmen uygulamayı kabul etmemiş kişiler. Ağır hastalık ve ölümü azalttığı açık olan aşıyı sıranız geldiğinde uygulatmaktan çekinmeyin. Korunma anlamında aynı durum karantina sürenizin bittiği süreçte de geçerli. Covid oldunuz ve 10 ya da 14 gün sonra karantinanızın bittiğinin söylenmesi korunma tedbirlerinin de bittiği anlamına gelmiyor. Virüs atılımı, bulaştırıcılık düşük dahi olsa bir süre daha devam edebileceğinden maske-mesafe-hijyen ile korunma ve korumaya devam etmek en doğrusu. Önerilen süreler, korunma tedbirlerinin devam ettiği varsayılarak belirlenmiş süreler.

Maskelerinizi kullanırken ağız ve burnunuzu tamamen kapatın. Her maskenin geçirgenliği, filtrasyon özelliği, kat sayısı, kalınlığı farklı olabilir. Kullandığınız maskenin sağlık bakanlığı tarafından tıbbi cihaz ve ürün olarak denetlenmiş ve kabul edilmiş olduğundan emin olun. Bunun için mobil telefonlarda kullanılan sağlık bakanlığı cihaz ve tıbbi ürün kurumu takip sisteminin olduğu, maskenin kutusunda bulunan barkodun okutularak kaydının görülebildiği uygulamalar mevcut.

Kullandığınız maskenin gerçekten “maske” olarak kullanılabilecek özellikte olduğundan bu “ürün takip sistemi” uygulaması ile emin olun. Mesafe, korunmada çok önemli. Maskeli dahi olsanız mesafeyi mutlaka koruyun ve korumayanı uyarın. Yanınızda hiç kimsenin maskesiz bulunmasına da izin vermeyin. Ağız-burun temasınız varsa, hem öncesinde, hem de sonrasında ellerinizi yıkamayı, sigara kullanıyorsanız içim sırasındaki üflemenin virüs bulaşmasına sebep olacağını, açık alanlarda bile uzak mesafelerde bulunmak gerektiğini unutmayın. Ufak dikkatsizlikler, anlık doğru olmayan davranışlar bulaşmanın artmasında etkili. Uygulanan kısıtlamalar ve korunma tedbirleri hepimizi korumak adına atılmış adımlar fakat kendini koruyamayanı hiç bir kısıtlamanın da koruyamayacağı açık. Lütfen herkes kendisinin ve sevdiklerinin denetleyicisi, gerektiğinde uyarıcısı olsun. Hastalığın kimde nasıl seyredeceğini bilmediğimizi unutmayalım. Hiç birimiz üzülmeyelim, kimseyi de üzmeyelim. Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap